ПОЧЕО ВАСКРШЊИ ПОСТ

POSTПравославни верници данас обележавају почетак Васкршњег поста. Траје од Чистог понедељка до Лазареве суботе.На крај овог поста, надовезује се пост Страсне седмице, тако да је укупно време трајања посног периода 48 дана, те је ово најдужи пост у току године, и завршава се празником Васкрсења.

Назива се још и Велики пост, због посебне важности, али и дужине трајања, Часни пост, зато што обухвата време страдања Христовог и његовог разапињања на Часни крст, и Велика четрдесетница, јер је укупно трајање поста четрдесет дана.

Верници који посте цео пост требало би да посте на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава пост на уљу и конзумирање вина. Такође, на празник Благовести Цвети, може да се једе риба.

У нашем народу је познато да већина људи пости углавном прву и последњу седмицу поста, и то на води.

Треба да знате, да можете изабрати, било коју седмицу у току поста, која би требало да се испости на води, и те недеље се можете причестити.

За оне који строго поштују правила типика, у складу са СПЦ и договором са свештеним лицима, прва три дана овог поста у понедељак, уторак и среду, ништа се не једе.

Ко то не може, једе хлеб, а од течности пије – чај или компот и то тек после вечерње службе. На Велики четвртак, једе се једном дневно и то након свете литургије. На Велики петак се не једе ништа.

Оно што је данас најважније да не заборавите јесте да пост има две стране: телесну и духовну.

Телесни пост је уздржавање од извесних јела и алкохолних пића. Духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дела.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%be-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%ba%d1%80%d1%88%d1%9a%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82/