ПОЧЕО УПИС ЂАКА ПРВАКА

prvaci olgaУ први разред основне школе ове године се уписују деца рођена од 1.марта 2009. године до 28. фебруара 2010. године, а у том периоду на територији Републике Србије рођено је 69.962 деце, саопштило је Министарство просвете. У први разред основне школе уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година.
Да би дете било уписано у први разред, родитељи треба да доставе следећа докумената – извод из књиге рођених, пријаву пребивалишта, потврду о похађању припремног предшколског програма. Уз документацију потребну за упис, родитељ доставља и доказ о здравственом прегледу детета.

Упис ученика трајаће до 31. маја, с тим што школе могу да врше упис и после тог датума.
Школа је дужна да упише свако дете са подручја школе, која може да упише и дете са подручја друге школе у складу са могућностима. У школској 2016/2017. години биће 1.200 више уписане деце у први разред у односу на прошли школску годину. Изузетно, деца из осетљивих друштвених група могу да се упишу у школу без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације.upisuprvirazred

Ако дете старије од седам и по година због болести или других разлога није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред на основу претходне провере знања.

Испитивање детета уписаног у школу врше психолог и педагог школе на матерњем језику детета. Испитивање деце са моторичким и чулним сметњама врши се уз примену облика испитивања на који дете може оптимално да одговори. У поступку испитивања детета уписаног у школу, школа може да утврди потребу за доношењем индивидуалног образовног плана или додатном подршком за образовање.

Јединица локалне самоуправе води евиденцију и обавештава школу и родитеље, односно старатеље о деци која су стасала за упис и која су уписана у школу, каже се у саопштењу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%be-%d1%83%d0%bf%d0%b8%d1%81-%d1%92%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%b0/