Најчешћи симптоми алергијске кијавице су кијање у серијама и то по 10-20 пута заредом, изражена воденаста секреција из носа, свраб и запушеност носа.  Код алергичних особа осим ових симптома могу да се јаве и појачан свраб и сузење очију, болови у синусима, главобоља, сув кашаљ, отежано дисање, замарање. Током сезоне цветања амброзије могући су и црвенило или осип по кожи, најчешће уколико дође до директног контакта са биљком, али ови симптоми су знатно ређи.

Алергија на амброзију може се јавити у било ком животном добу, а већи ризик од њеног добијања имају особе код којих неко од чланова породице већ има ову врсту алергије. За лечење тегоба узрокованих поленом ове коровске биљке најчешће се прописују лекови из групе антихистаминика у комбинацији са интерназалним кортикостероидима, односно спрејевима за нос. Осим капима, тегобе се могу ублажити и коришћењем инертне целулозе у праху за нос, чија употреба не оштећују слузокожу носа.

– Терапију треба започети 10 до 15 дана пре почетка цветања амброзија како би се постигли најбољи ефекти. Осим симптоматске терапије антихистаминицима и локалним назалним спрејевима, алергија може да се лечи и алергенспецифичном имунотерапијом. Она подразумева постепено уношење алергена у организам што доводи до развоја толеранције према том алергену.

КАКО бисте ублажили алергијску реакцију лекари саветују да током ноћи затварате прозора у просторијама у којима спавате, јер је концентрација поленовог зрна највећа у раним јутарњим сатима. Након боравка на отвореном, такође, обавезно је туширање, умивање, прање косе, мењање одеће као и редовна тоалета носне дупље. Препоручује се избегавање дужег боравка напољу, поготово у природи где има ове коровске биљке.