ПРАВИЛА ЗА ГЛАСАЊЕ – БИРАЛИШТА ОТВОРЕНА ОД 7-20 ЧАСОВА,ОБАВЕЗНЕ ВАЖЕЋЕ ИСПРАВЕ

IZBORI 2016Републичка изборна комисија подсећа грађане да ће се у недељу 24. априла одржати избори за народне посланике Народне скупштине, на којима ће моћи да гласају сва лица уписана у бирачки списак.Гласање ће трајати од седам до 20 часова. Бирач може да гласа само под условом да на бирачко место понесе важећу личну карту, пасош или возачку дозволу на чијем обрасцу је наведен јединствени матични број грађана.

Сви бирачи би требало да добију обавештење са адресом бирачког места на којем ће моћи да гласају, при чему нису дужни да то обавештење понесу на бирачко место.

Напомиње се да бирачи који нису у могућности да дођу на бирачко место, могу да гласају уколико до 11 часова на дан избора о томе обавесте бирачки одбор.

Бирачи са инвалидитетом могу да на бирачко место дођу уз помоћ пса водича, као и да уместо личног потписивања, користе печат са потписом, односно личним подацима.

На бирачком месту и на 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала. На бирачком месту забрањено је коришћење мобилних телефона и других средстава веза и комуникације.

Сваки бирач гласа лично, тајно и само једном, на овереним гласачким листићима.

Гласачки листићи за парламентарне изборе биће лед сиве боје, а за покрајинске светлозелене боје.

Кад му се утврди идентитет, бирач потписује бирачки списак и преузима гласачки листић. Потом се бирач обележава специјалним спрејом на кажипрсту десне руке, као знак да је већ гласао.

Бирач може да гласа само за једну изборну листу. Гласа се заокруживањем редног броја испред назива изборне листе или кандидата за којег се гласа. Бирачима који су се затекли на бирачком месту у тренутку његовог затварања биће омогућено да гласају.

Припадници полиције на дужности могу да удју на бирачко место само ако су на бирачком месту нарушени ред и мир, на позив председника бирачког одбора.

Збирне изборне листе морају за време гласања бити видно истакнуте на бирачком месту.

На парламентарним изборима учествује 20 изборних листа, а на изборима за Скупштину Војводине 15 изборних листа.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%88%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd/