ПРВА СРПСКА ИНДУСТРИЈСКА КЛАНИЦА У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ ПРОПАДА ПОД ЗАШТИТОМ ДРЖАВЕ

KLANICA1Вредан споменик архитектуре, прва индустријска кланица у Србији, у Великој Плани, пропада, иако је под заштитом државе више од 30 година.  Овај својеврсни архитектонски споменик, симбол варошице, прети да се уруши, док надлежни у општини траже начин како да га спасу.

Стара кланица, како Плањани зову здање у центру града, која опстаје више од једног века, потпуно је оронула. Неки је зову и мистичним објектом готике, неки тврде да крије многе тајне, чак и да је уклета. Међу старијима колају приче да испод ње постоји мрежа ходника који воде стотинак метара од самог здања. Данас би кланица одлично послужила као филмска сценографија.KLANICA2

То што је заштићена законом, као културно добро, није је сачувало од зуба времена, тако да је данас у очајном стању. На огради испред зграде стоји табла на којој пише да је објекат под заштитом. Нажалост, реч је једино о заштити на папиру. Стакала на прозорима нема, кров се обрушио, а фасада је потпуно пропала. Годинама се урушава, и сада је већ потребан велики новац како би се санирала.

Регионални завод за заштиту споменика културе, на чијој је листи и ово здање из 1983, прошле године је, по ко зна који пут, био у инспекцији.

Завод не може да спречи пропадање, нити има пара да зграду у центру Велике Плане обнови – кажу његови стручњаци.

ПОДИГЛИ ЈЕ НЕМЦИ Стара кланица је део некадашњег комплекса који су од 1886. до 1928. године сазидали немачки индустријалци Кристијан Шојс и Вилхелм Шумахер. Пројекат за стару кланицу, и то је познато, урадио је Инжењерско-технички биро Стојана Вељковића и Ота Лоренца.

Локална власт свесна је да је потребно да се здање старе кланице очува као вредан архитектонски споменик, али нема решења за реновирање.

– Када је нешто под заштитом државе, нажалост, то не сме да се дира. Ми покушавамо да је спасемо. Урадићемо пројекат санације, конкурисати за средства, јер пара у буџету за то немамо – каже председник општине Игор Матковић.KLANICA3

Сама зграда и парцела на којој је изграђена припадају локалној самоуправи. У Великој Плани кажу да би радо саслушали сваког ко има идеју како да се ово историјско здање приведе новој намени.

„СРПСКИ ЧИКАГО“

Велика Плана је била позната по кланичној индустрији. Прво је фирма „Клефиш и Зојс“ 1889. основала кланицу за свиње, пернату живину и извоз јаја, а следеће године то је урадио и Вилхелм Шумахер.

До почетка Првог светског рата обе кланице су напредовале и осавремењиване се. У периоду између два светска рата подигнуте су још две: Тонија Клефиша и ортачка, мештанина Мике Јовановића и Београђанина Бранка Станишића. Велику Плану су некада звали „српски Чикаго“, али данас ниједна кланица више не ради, а више од хиљаду кобасичара и пушничара је остало без посла.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%bf%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d1%83%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%98%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d1%83-%d0%b2%d0%b5/