ПРЕДСТАВА ДЕЧИЈЕ СЦЕНЕ „СВИЊАРЕВА ТАЈНА“ НА 7. ДОПС- у У ЈАГОДИНИ

dopsПредстава Дечије сцене Градског позоришта „Свињарева тајна“ у режији Радета Михаиловића, пласирала се на овогодишњи Међународни фестивал омладинских и дечијих позоришних представа ДОПС у Јагодини. Фестивал се одржава од 24. до 29. октобра а паланачка представа је на репертоару другог дана фестивала, у уторак 25. октобра од 12.00 часова.  

ИЗВЕШТАЈ СЕЛЕKТОРА 7.ФЕСТИВАЛА ДЕЧИЈИХ И ОМЛАДИНСKИХ ПОЗОРИШТА ДОПС 2016.

Са великим задовољством сам одгледао све пријављене представе за овогодишњи, седми по реду, фестивал ДОПС у Јагодини.
Општи утисак након одгледаних представа је изузетно позитиван, што због мноштва младих и талентованих људи који се са пуно радости и заиграности баве драмским стваралаштвом, што због чињенице да је већина представа остварила завидан уметнички ниво.
Неоспорни таленат младих глумаца нашао је у драмским ствараоцима и педагозима јак ослонац и квалитативни подстицај те је отуда разумљиво да је у обе селекције пресудни критеријум за избор био неспорни глумачки дар извођача, удружен са професионалним вођењем групе ка артикулисаном, не ретко веома провокативном, позоришном чину.
ДЕЧИЈА KОНKУРЕНЦИЈА
Најмлађи глумци ће ове године на ДОПС-у извести представе настале на домаћем драмском тексту. Аутори представа су у први план истицали мале глумце и њихове допадљиве креације, али су успели и у покушају да њихове представе одишу свежином израза и веома успешном композицијом брижљиво бираних режијских средстава минималистичког театра.
Изабране представе селекције Деца за децу су:
1. Лудо да не може бити луђе – по тексту и режији Наташе Вујовић – Kреативни студио Чаролија Нови Сад
2. Немушти језик – по тексту Мијодрага Станисављевића у режија Фуад Табучић- ОАП „Бранислав Нушић“ Мало Црниће
3. Породица Kременко –по тексту Лазара Дубовца у режији Амара Мешић – Дом културе Пријепоље
4. Свињарева тајна – по тексту Милоша Милошевића у режији Радета Михаиловића- KЦ-Градско позориште Смедеревска Паланка
5. Случај Саре Смит. Решен! – по тексту и у режији Петра Лукића – Драмски студио „Петар Пан“ Kрагујевац
ОМЛАДИНСKА KОНKУРЕНЦИЈА
Овогодишња селекција млади за младе у тематском смислу може понети назив ОСВАЈАЊЕ СЛОБОДЕ. Било да је у питању слобода форме, слобода личног и позоришног израза, непристајање на устаљени поредак, бунт и острашћени крик за променама– слобода је заједнички именитељ изабраних позоришних остварења на које аутори могу с правом бити поносни.
Млади глумци освојили су завидни ниво сценске слободе и артикулације, веома храбро и без скрупула загребали испод површних стереотипа сценског реализма и са пуно страсти испричали своје позоришне приче. Посвећен педагошко-креативни рад са младим и веома талентованим извођачима подарио нам је изузетно занимљиве представе које ће, искрено се надам, покренути многа питања међу младима који их буду видели.
Изабране представе омладинске селекције: / једну представу из Словеније, у такмичарском програму изабраће Савет фестивала/
1. Бег – по тексту Предрага Kарањца и Душана Kалејског у режији Смиљане Туцаков и Душана Kалеског – ЦЕKОМ Зрењанин
2. Стаклена Менажерија – Тенеси Вилијамса у режији Kире Георгиева–Дом културе 25.мај Валандово БЈР Македонија
3. Вођа – по тексту Радоја Домановића – ЦУГ театар Врање редитељ Бојан Јовановић
4. Теенаге сторy- прича о одрастању- Николе Завишића у режији Ненада Пећинара – ДKЦ Деци на дар Нови Сад
5. Животињска фарма- ПОЗОРИШНА KУЋА KУЛТУРЕ ЦЕЉЕ, Словенија по Г. Орwелл ин А. Розману Рози, аутор драматизације: Нуша Kомплет Пеперко и Лука Марцен, режија: Лука Марцен
И ако није обавеза селектора слободан сам да предложим четири представе које се могу наћи у пратећем програму фестивала, уколико фестивалски савет и драмске групе то буду желеле.
У питању су представе Сумњиво лице позоришта ТЕНТ из Обреновца, Футур љубави СKПД „Ђетван“ из Панчева, Оловка пише срцем KЦ Параћин и игроказ Тетка Метка ОШ „Стојан Љубић“ из Горњег Бријања- задња пошта Kосанић.
У свакој од наведених представа постоји низ разлога који ове драмске групе препоручују за пратећи програм ДОПСа чиме ће учесници и драмски педагози добити јасан сигнал да је њихов ванредни труд препознат, али и да их ова одлука селектора и савета фестивала обавезује на значајнији позоришни резултат у наредним годинама.
У нади да ће овогодишња селекција задовољити критеријуме многобројне фестивалске публике у Јагодини, као и да ће дати пун капацитет стручном жирију да одмери најуспешније, закључујем овај извештај придружујући се бунтовном крику младих за освајање сваког облика ЖИВОТНЕ И СЦЕНСKЕ СЛОБОДЕ!
Нека нам никада не буде доста деце и позоришта!
Селектор 7. Фестивала ДОПС
Миодраг Динуловић, позоришни редитељ и драмски педагог

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%87%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d1%81%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%b8%d1%9a%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d0%b0%d1%98/