ПРЕМА СВЕТСКОМ ИСТРАЖИВАЊУ О СРЕЋИ СРБИ НА 86. МЕСТУ

SRECAХамлетовска дилема „бити или не бити” далеко је, чини се, од данашњих становника скандинавске краљевине. Они су спокојни и задовољни, и ако због нечег брину то је да ли ће време бити лепо. Данска је по ко зна који пут проглашена за најсрећнију нацију на свету.

У истраживању које су спровели Универзитет Колумбија и Мрежа решења за одрживи развој (при Уједињеним нацијама), ова северноевропска земља са 5,6 милиона становника заузела је прво место међу 156 земаља. У претходном „Светском извештају о срећи” (2015), Данска је била на трећем месту, иза Швајцарске и Исланда, али је заузела прво место и у прва два извештаја 2013. и 2012. године.

Данац Кнуд Кристенсен (39), социјални радник, као могуће објашњење нуди то што се његови сународници осећају безбедно у земљи у којој има мало природних непогода и корупције.

„Немамо брига, а и ако бринемо, то је због времена”, рекао је за АП.

Поредак је направљен на основу низа фактора, од здравствене заштите преко породичних односа и сигурности посла до политичких слобода, степена корупције и осталих фактора, тако што су анализирани резултати анкете коју „Галуп” спроводи на хиљаду становника сваке земље три године узастопно. Економисти, психолози, статистичари, стручњаци за јавно здравље и политику покушавају да опишу у извештају како се мерењем субјективног осећаја добробити становника једне земље може проценити њен напредак.

Србија је заузела 86. место, за степеницу изнад прошлогодишње позиције, у извештају објављеном у Риму поводом 20. марта, светског дана среће. У региону смо срећнији од Босанаца, Македонаца, Црногораца и Албанаца, а лошије смо пласирани од Словенаца и Хрвата. Ако је за утеху, тек смо мало испод Бутана (84. место) мале хималајске земље чији је краљ још пре 40 година сковао термин „бруто национална срећа”, као противтежу БДП-у који указује само на економску компоненту развоја једне земље.

Десет држава са најсрећнијим становништвом су Данска, Швајцарска, Исланд, Норвешка, Финска, Канада, Холандија, Нови Зеланд, Аустралија и Шведска. САД се налази на 13. месту, за два места више него прошле године, Велика Британија је 23, а Италија на 50. месту.

Међу 10 најнесрећнијих земаља на свету су Сирија, Авганистан и Подсахарска Африка.

Објављен је само основни извештај, док ће истраживачи детаљније да се баве добијеним подацима следеће године. У новим анализама испитаће срећу на радном месту и последице миграција и избеглиштва на укупну срећу.

Ово је четврти по реду „Извештај о срећи”, а први пут истраживачи су се бавили и мерењем неједнакости у осећају благостања. Установили су да срећнији људи живе у друштвима у којима је мањи јаз међу становницима по личном осећају добробити.

Црногорце највише усрећује родитељство

У додатку извештаја је и прва студија о родитељству. Многа ранија истраживања су показала да графикон среће у разним животним фазама личи на латинично слово У (U): у младости је све сјајно, родитељство је тежак период, да би у пензији срећа поново расла.

Нова студија је открила да је задовољство животом генерално веће међу људима који немају децу. Родитељство најтеже пада становницима земаља са високим бруто друштвеним производом, посебно ако су незапослени. Аутор студије Лука Станка, са Миланског универзитета, то објашњава чињеницом да у богатијим земљама родитељи имају више могућности да улажу у децу, па постоји страх да ће каснији успех изостати уколико не буду могли много тога да им приуште.

Најсрећније су маме и тате у Црној Гори, Кини, Киргизији и Вијетнаму.

Србија је на 39. месту међу 105 анализираних земаља и има негативан коефицијент, што значи да родитељство умањује осећај среће.

То је у супротности са прошлогодишњим истраживањем Уницифа, у којем се 67 одсто породица са децом у Србији изјаснило као срећно.

Политика

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bc-%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%9a%d1%83-%d0%be-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%9b%d0%b8-%d1%81%d1%80/