РАДНИЦИ НАЈАВИЛИ ПОЧЕТАК ГЕНЕРАЛНОГ ШТРАЈКА У ЈКП „ВОДОВОД“

uvs160812-001Запослени у ЈКП Водовод су најавили почетак генералног штрајка до испуњења њихових захтева. Тим поводом добили смо следеће саопштење од радника:

Поштовани,

обавештавам вас дас су радници ЈКП Водовода Смед.Паланка данас покренули процедуру за генерални штрајк у организацији свих радника. До истека законских десет дана, до када Општина као оснивач мора да пропише минимум процеса рада, радници ће свакодневно шетати од фирме кроз центар града, до општине и назад, у трајању од неких сат времена као штрајк упозорења.

Као што сте упознати, на састанку који је одржан 2. августа 2016 године у Општини, договорено је да ће по хитном поступку радницима бити уплаћене зараде, што до дан данас није испуњено. Иначе је ово трећи неиспуњен договор о уплати средстава и овери здравствених књижица, док запослени у Општини редовно примају плате. Оно што је много важније и озбиљније, радници Водовода су опет принуђени да буду иницијатори преговораза функционисање ЈКП Водовод а самим тим и функционисање водоснабдевања.

Решење овог проблема је могуће, али смо до сада наилазили на отпор локалне самоуправе јер су они у овој борби за голи живот видели некакву политичку позадину. Од почетка је овај колектив нудио помоћ и сарадњу локалној самоуправи али на жалост ми не можемо да радимо њихов посао. Ми смо показали да хоћемо и да можемо да одрађујемо све наше послове, што је председник општине и сам похвалио.

Послали смо писмо и премијеру где га позивамо да помогне у решавању овог поблема. 

Ступањем у штрајк ми не видимо ништа драматично у односима са локалном самоуправом, видимо могућност да се озбиљније и док није касно реше проблеми ЈКП Водовод и водоснабдевања Паланке. 

Штрајк ће трајати онолико колико локална самоуправа не буде спремна за озбиљан рад и решавање проблема.  У супротном штрајк ће бити радикализован. Ово није само проблем радника ЈКП Водовод већ свих грађана Смедеревске Паланке. 

С поштовањем

Александар Бошњаковић

председник Штрајкачког одбора

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%98%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%ba-%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be%d0%b3/