РОДИТЕЉИМА ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА БОЛОВАЊЕ ТОКОМ КОМПЛЕТНОГ ТРАЈАЊА ЛЕЧЕЊА ДЕТЕТА

DecaРодитељи деце оболеле од рака имаће право на боловање током комплетног лечења детета и примаће 100 одсто зараде, предвиђено jе Изменама закона о здравственом осигурању, коjи бидо краjа године требало да буде усвоjен, речено jе Танјугу у Mинистарству здравља.

„Kако jе министар Златибор Лончар и наjавио Предлогом закона о здравственом осигурању предвиђене су и измене коjе ће подразумевати помоћ родитељима деце коjа болуjу од карцинома“, кажу у министарству.

Kако наводе закон би требало да буде усвоjен до краjа године, а ступио би на снагу вероватно од 1. jануара 2017. године, када се усвоjи нови финансиjски план здравственог фонда са средствима предвиђеним за ту намену.

Tоком лечења деце оболеле од рака, родитељи у Србиjи имаjу право на боловање само четири месеца, кажу у организациjи НУРДOР и подсећаjу да лечење поjединих тумора траjе и до две године, тако да родитељи мораjу да се сналазе на разне начине.

Представник НУРДOР-а Љубиша Станић рекао jе раниjе Танјугу да jе законска могућност одласка на боловање четири месеца недовољна и да би родитељи требали да буду уз своjу тешко болесну децу док се не заврши комплетно лечење.

„У процедури jе закон за кога се боримо већ две године и надам се да ће стићи и он на ред. Циљ нам jе да родитељи добиjу боловање током комплетног лечења своjе деце, што постоjи у развиjеним земљама“, рекао jе Станић.

Председница скупштинског одбора за здравље и породицу Славица Ђукић Деjановић очекуjе да ће се измене закона наћи на дневном реду парламента до краjа године и веруjе да ће све посланичке групе по том питању наћи заjеднички jезик.

Oна каже да такву инициjативу подржаваjу и стручњаци и грађани, али истиче да добра идеjа Mинистарства здравља ниjе довољна и да jе потребно обезбедити буџетска средства.

„Tо би требало да буде заjедничка активност већег броjа министарстава у влади“, наводи Ђукић Деjановић и додаjе да jе уверена да ће таква инициjатива врло брзо бити пред посланицима.

У Републичком фонду за здравствено осигурање кажу да према важећем закону у случаjу малигне болести детета до 18. године, другостепена лекарска комисиjа може да продужи боловање маjке до четири месеца у току календарске године.

„За време стационарног лечења детета маjка има право на боловање за све време траjања лечења без обзира на дужину лечења, као пратилац детета на стационарном лечењу“, наводе из РфЗO.

Mаjка има право на накнаду зараде за време боловања у висини од 65 одсто од основице, без обзира да ли се дете лечи у амбулантним, или стационарним условима.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%99%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bb%d0%b5-%d0%be%d0%b4-%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2/