РТС ВРАЋА НОВАЦ ОШТЕЋЕНИМА

 STRUJAЗбог непрецизности базе бројила за струју, рачуни грађанима су стизали и за заједничке просторије, што ће бити рефундирано кроз рачуне за струју у наредна два месеца, а грађанима који су са рачуном за струју платили.  и таксу за РТВ и РТС, а по закону имају право да је не плаћају, новац ће бити враћен, саопштила је Радио телевизија Србије.

Законом о јавним сервисима, чија је примена почела 1. јануара, предвиђена је наплата таксе за РТС и РТВ у износу од 150 динара, а ових дана стигли су и први рачуни, подсећа се у саопштењу РТС.

С јануарским рачунима за струју стигла је и такса за јавне сервисе. Обавезу да је плати има свако физичко и правно лице које је корисник бројила у кући, али и пословном простору. Иако постоје изузеци, уз јануарске рачуне ставка за таксу стигла је и онима који не морају да је плаћају.“Служба је обавезе плаћања таксе ослободила све оне за које је у бази коју смо преузели од електродистрибуције стајало да је то заједничка потрошња, и где је било тачно назначено да је то лифт, пумпа или неки други објекат.

Оно што грађани, такође, треба да знају јесте и то да ако су сада добили задужење, а испуњавају услове за ослобађање, новац ће им бити враћен. Ми имамо склопљен уговор са ЕПС снадбевањем да уколико дође до неких спорних случајева имамо право ретроактивног рефундирања. Према томе, све оно што су платили, ако су платили износ за то, биће им враћено кроз износ за електричну енергију на следећим рачунима.

Ми очекујемо да ћемо све те нејасноће које су се десиле због непрецизности у бази завршити са мартовским рачуном”, каже директор Пословног инжењеринга Јавног медијског сервиса Жарко Палија.Палија додаје да су „у бази су остали подаци корисника без тачних адреса или без тачне назнаке да је то заједничка потрошња, јер лифт или неко стубишно осветљење, спадају у заједничку потрошњу и морају да имају ознаку”.

„То значи да ако је сада неко добио на рачуну износ таксе за лифт, а није у категорији заједничке потрошње, може да се ослободи те обавезе, тако што ће поднети захтев, јавиће се служби Пословног инжењеринга у Кошутњаку и доказаће, копијом рачуна да је реч о објекту који по закону о Јавни медијским сервисима не улази у фактурисање”, прецизирао је он.Иначе поред посебних категроја корисника, право на ослобађање обавезе плаћања таксе имају и установе из области социјалне заштите, као и дипломатско-конзуларна представништва.

Такса је, према закону, везана за бројила, па се тако нашла на јануарским рачунима за лифтове, расвету у ходницима, гаражама, котларницама…Како се додаје у саопштењу, захтев за ослобађање плаћања таксе подноси се РТС-у, а образац је на интернет страници РТС-а.Од документације, потребно је доставити копије решења, односно доказа надлежних органа којима се показује да особа припада једној од категорија која се ослобађа плаћања таксе.

Ко је ослобођен таксе

Према закону, плаћања таксе може да буде ослобођена особа, физичко лице које живи у једночланом домаћинству или је хранилац породице у вишечланом домаћинству, уколико је: та особа са инвалидитетом са 100 одсто телесног оштећења; особа са инвалидитетом са мање од 100 одсто телесног оштећења, којој је признато право на додатак за туђу негу и помоћ; лице које је трајно изгубило слух или слепо лице; корисник права на новчану социјалну помоћ; пензионер с минималном пензијом; физичко лице – корисник више мерила електричне енергије, за мерило електричне енергије, у стамбеној јединици, односно пословном простору који се не користи.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%80%d1%82%d1%81-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%9b%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%86-%d0%be%d1%88%d1%82%d0%b5%d1%9b%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0/

2 comments

    • Влада on 29/02/2016 at 20:43

    А што су сви у Паланци, који имају трећу тарифу, платили струју два пута, то вас не интересује и о томе нема ни речи.!!!

    • aleksandar on 29/02/2016 at 20:37

    A sta je sa nama koji imamo trecu tarifu? Placamo duplu taksu za jedno domacinstvo ili stan.

Komentari su onemogućeni.