СВАКИ ДЕСЕТИ НАСТАВНИК ВИШАК

NASTAVNIKПросветари ће организовати протест уочи првог септембра, због бројних нагомиланих проблема у српском школству, али школска година неће почети штрајком. Ово је најављено у Унији синдиката просветних радника, после састанка представника овог и осталих репрезентативних синдиката са министром просвете Младеном Шарчевићем. Горући проблем просвете и ове јесени биће најмање 10.000 технолошких вишкова, упозоравају у Унији.

Проблем је, према речима председнице Уније Јасне Јанковић и то што ове године касни прецизна процена броја наставника с умањеном нормом и начином њихове прерасподеле. Између 100 и 120 наставника нема ниједан час у норми и за њих ће бити припремљене отпремнине, уколико пристану да раскину уговор о раду. Јанковићева каже да се од запослених тражи да прво потпишу отказ, па да онда чекају исплату, на шта нико неће да пристане.

„ДОСИТЕЈ“ ОД ПОНЕДЕЉКА

 Успех Срђана Вербића био је што је успео да преброји колико људи ради у просвети, колико имамо школа, где се оне налазе, колико ђака… Звучи чудно, али раније се то није знало – казала је Јасна Јанковић. Њен колега из Уније Добривоје Марјановић најавио је да Министарство просвете од понедељка покреће јединиствени информациони систем „Доситеј“, у којем ће бити сви ови подаци.

– Већ се касни са формирањем листа технолошких вишкова, али надамо се да ће до почетка школске године ипак већи део посла бити урађен – рекла је новинарима Јасна Јанковић.

– Директори ће у понедељак добити нови правилник о финансирању школа и од тога зависи све остало – како ће се распоређивати норме и колико ће бити технолошких вишкова.

Према њеним речима, министарство мора да натера директоре школа да пријаве сва слободна радна места на која би могли да пређу вишкови из других школа. До 15. августа већ је сваки директор требало да пријави слободна места министарству, али то није урађено. Сваке претходне године део норми остао је скривен, па су директори ту запошљавали нове људе.

– Упркос забрани запошљавања, Влада је дала сагласност трећег августа да се запосле 22 просветна радника. У том тренутку не постоје технолошки вишкови, али већ крајем месеца зна се колико би људи из система могло да попуни та 22 радна места, да се не запошљавају нови – рекла је Јанковићева.

– Предочили смо то министру, јер сматрамо да би та одлука требало да буде поништена. Надамо се да на тај начин нису примљени људи преко фамилијарних и пријатељских веза.

Синдикати су незадовољни и новим правилима за формирање одељења, јер сматрају да ће и тако део наставника изгубити часове и постане технолошки вишак.

Јанковићева је пренела и министрову поруку да влада треба да усвоји уредбу којом ће бити исправљена грешка, када је просветарима плата незаконито умањена – од 1.500 до 3.000 динара.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b2%d0%b8%d1%88%d0%b0%d0%ba/