СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА 31. МАЈ

 CIGAETAСветска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичући здравствене ризике који су повезани са употребом дувана и залажући се за ефикасну политику која смањује конзумирање дувана. Слоганом овогодишњег обележавања, СЗО позива све државе да заједно делују како би се зауставила  незаконита  трговина дуванским производима.
У Србији и даље пуши 35% становника старијих од 15 година и већ годинама уназад употреба дувана је један од најзаступљенијих фактора ризика по здравље, посебно за срчани удар, обољења периферних крвних судова и повишен крвни притисак, шлог, хроничну опструктивну болест плућа, рак плућа, гркљана, уста и других локализација.
Незаконита трговина дуванским производима је глобални проблем који доводи у питање постигнуте резултате здравствених програма, политике контроле дувана и мера као што су пораст пореза и цене дуванских производа, сликовна упозорења и др. Према истраживањима и подацима добијеним од стране свих царина у свету, једна од 10 цигарета и других дуванских производа који се данас конзумирају, набављена је незаконито. Посебно је важно упозорити и заштитити младе и становништво са ниским приходима, којима су ови дувански производи приступачнији због ниске цене. СЗО предлаже промовисање, ратификацију, приступање и примену Протокола о елиминацији незаконите трговине дуванским производима од стране свих потписница Оквирне конвенције о контроли дувана.

Конзумирање дувана и изложеност дуванском диму у Србији и даље су веома распрострањени, упркос законски уређеним мерама ограничења, као и бројним превентивним програмима и активностима. Према резултатима последњег истраживања здравља, у Србији пуши 34,7% становника старијих од 15 година, при чему је 29,2% свакодневних пушача. Скоро свака пета млада особа (19,2%), старости од 15 до 19 година, такође је пушач. Значајно је већи проценат пушача у градовима у поређењу са становницима осталих насеља (36,4% у односу на 32,2%), као и у популацији са најнижим примањима (38,2%).POSTER-pusenje-

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b4%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b3-%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b0-31-%d0%bc%d0%b0%d1%98/