СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АРТРИТИСА 12. ОКТОБАР

artritisУ Србиjи 70.000 грађана болуjе од запаљенских реуматских болести, међу њима jе 2.000 деце, док 15.000 особа болуjе од спондилоартритиса, речено jе данас поводом 12. октобра – Светског дана артритиса коjи jе Удружење оболелих од реуматских болести Србиjе обележило у Бео Зоо Врту под слоганом „Пронађи ослонац“.

Kако jе наведено у саопштењу, дружењу и обележавању Светског дана на простору Зоолошког врта на Kалемегдану присуствовало jе скоро 100 пациjената из целе Србиjе, велики броj деце оболеле од реуматских болести, као и броjни доктори, познати реуматолози коjи су са представницима Удружења делили информативне материjале на тему реуматских болести и спондилоартритиса и разговарали са броjним заинтересованим грађанима.

Oве године Светски дан jе посвећен спондилоартритису, тешкоj реуматскоj болести коjа се манифестуjе упалом и окоштавањем зглобова кичменог стуба или периферних зглобова, па су тако три особе са великим луткама слонова на леђима, симболичним перфомансом, показале сву тежину болести и притиска на кичму коjу трпе оболели.

Tакође, организована jе “Шетња добре наде“ с обзиром на то да шетња и физичка активност оболелима од реуматских болести, представља саставни део лечења.

У саопштењу jе наведено да jе циљ манифестациjе да се подигне свест о реуматским болестима међу здравственим професионалцима, оболелима и широj jавности, као и да се укаже на значаj ране диjагностике и одлазак реуматологу како би се спондилоартритис открио на време и започело са лечењем.

Kако jе истакнуто, у Србиjи се диjагноза спондилоартритиса поставља касно, jер људи те болести често замењуjу са болом у кичми узрокованим дегенеративним променама, па болест годинама остаjе непрепозната и погрешно лечена и понекад jе потребно и 10 година да се диjагностикуjе.

Рана диjагноза и одлазак код реуматолога су веома битни, jер омогућаваjу правовремену диjагностику и савремено лечење и из тих разлога, а како би грађани препознали на време тешку болест, покренут jе и саjт www.неболуулеђима.рс, наведено jе у саопштењу.

Председник Удружења реуматолога Србиjе Mилан Петрониjевић напомиње да спондилоартритис спада у запаљенске реуматске болести.

“Oд спондилоартритиса наjчешће обољеваjу млади мушкарци од 15 до 40 година, чак пет пута чешће од жена. Бол у доњем делу леђа коjи се jавља свакодневно у периоду дужем од три месеца, наjинтензивниjе у jутарњим сатима, а смањуjе се при кретању“, рекао jе Петрониjевић.

Oн jе истакао да jе због свега наведеног изузетно важно да се пациjенти на време jаве реуматологу, jер правовремена диjагностика и савремено лечење у почетном стадиjуму болести, спречава будуће деформитете и функционалне дефиците и омогућава болеснику да настави са квалитетним животом и радом, као и да се самостално брине о себи.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b1%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2-%d0%b0%d1%80%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%81%d0%b0-12-%d0%be/