СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХЕПАТИТИСА 28. ЈУЛ „СПРЕЧИ ХЕПАТИТИС:ОД ТЕБЕ ЗАВИСИ“

 HEPATITITS 1У више од 180 земаља света обележава се Светски дан борбе против хепатитиса.  У овом тренутку са хепатитисом Б и Ц се бори око две милијарде људи у свету, а у Србији око 500.000.

Под слоганом „Спречи Хепатитис: од тебе зависи“, овај дан обележава се и у нашој земљи, а стручњаци подсећају да се вирус не преноси руковањем, грљењем или боравком у истој просторији са оболелом особом.

28. јул, Светски дан борбе против хепатитиса, обележава се на иницијативу и под покровитељством World Hepatitis Alliance, почевши од 2008. године, а 2010. године датум је званично усвојила и Светска здравствена организација. Овај дан је одабран у част рођендана нобеловца проф. Baruch Samuel Blumberg-а, који је открио вирус Hepatitis-a B (HVB).

Вирусни хепатитиси су вирусима узрокована запаљења јетре.

Према врсти вируса који их изазивају познато је пет група ових болести, познатих под називом Хепатитис A, B, C, D и E.

Хепатитис A и E [“болести прљавих руку”] су феко-оралне инфекције, које настају уношењем хране и воде заражене вирусима А и Е.

Хепатитис B, C и D припадају групи инфекција које се преносе преко телесних течности инфициране особе – најчешће крв; сперма, вагинални секрет; и др.

Симптоми и знаци:

Жута обојеност коже и беоњача – Жутица, тамна мокраћа, светла столица; умор, општа слабост, малаксалост, недостатак апетита, главобоља, мука, гађење на масну храну, повраћање, бол у трбуху, симптоми слични грипу, и др.

Често, болест добија хроничан ток.

Хепатитис Б и хепатитис Ц могу прећи у цирозу јетре и/или рак јетре.

60 до 70% инфицираних Hepatitis C вирусом, завршава са хроничном формом обољења од чега 5 до 20% као крајњи исход добија цирозу јетре, а 7%  рак јетре – хепатоцелуларни карцином јетре (HCC). HEPATITTIS 2

КАКО СЕ МОЖЕ ДОБИТИ ХЕПАТИТИС B, C, D?

1. Незаштићеним сексуалним односом са зараженом особом.

2. Преко крви

Акцидентално – убодом на иглу или оштар инструмент кориштен у медицинским процедурама са инфицираним особама (често код здравствених радника)

– Употребом зараженог прибора код интравенских наркомана

– медицинске процедуре које нарушавају интегритет коже – операције, инвазивне дијагностичке и терапијске процедуре, стоматолошке интервеције, трансфузија крви и крвних продуката, трансплантација, давање сперме, органа и ткива, хемодијализа…

– немедицинске процедуре које нарушавају интегритет коже – тетоважа, акунпунктура, пирсинг, козметичке процедуре …

– Коришћењем заједничког прибора за личну хигијену – четкице за зубе, бријачи, машинице за шишање, маказице за нокте, и др.

3. Са заражене мајке на новорођенче.

Откривање

Обољење се открива и потврђује лабораторијским испитивањем крви.

Лечење

Болест лечи инфектолог.

Лечење се спроводи у зависности од облика и јачине хепатитиса.

Код свих облика иде адекватан хигијенско-дијететски режим: одмор, дијетална исхрана, без масноћа, чешћи и лагани оброци, престанак узимања алкохола и дрога…

Спречавање

– сигурне медицинске процедуре:          

*контрола даваоца крви, сперме, ткива и органа            

*стерилизација инструмената

– сигурне немедицинске процедуре – стерилизација инструмената

– употреба стерилних шприцева код интравенске наркоманије и цевчица код ушмркавања дроге

– кондом

– вакцинација

– информисање и едукација појединца

– превентивни програми – информисање, едукативне кампање, промовисање тестирања

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b1%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2-%d1%85%d0%b5%d0%bf%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%81%d0%b0-28/