СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХЕПАТИТИТСА

HEPATITISСветски дан борбе против хепатитиса, болести јетре, обележава се 28. јула, с циљем да се подстакне превентива, омогући едукација и боље разумевање вирусног хепатитиса као проблема светског здравства.
Поводом Светског дана борбе против хепатитиса лекари подсећају да се хепатитис Б и Ц не може добити социјалним контактом са оболелим, дакле руковањем, нити ако радите или се дружите са таквом особом. Оба вируса се преносе контактом са зараженом крвљу, односно, ако употребљавате коришћене игле и шприцеве, имате незаштићен сексуални однос, као и током порођаја са мајке на дете.

Хепатитис А који је уз Б и Ц најраспрострањенији, најмање је опасан облик овог обољења. У народу је познат и као заразна жутица и налази се у столици оболеле особе, па је пут преноса преко прљавих руку. Зато је за хепатитис А најважнија мера превенције хигијена, мада постоји и вакцина. Вакцинисање против хепатитиса Б, који је сто пута заразнији од вируса ХИВ, обавезан је део програма имунизације у нашој земљи, док за хепатитис типа Ц не постоји вакцина. Тестирање на хепатитис препоручује се свим особама које спадају у тзв. ризичне групе.
Светска хепатитис алијанса (WХА) обележава Светски дан борбе против хепатитиса од 2008. године, али је на заседању Скупштине СЗО маја 2010. договорено да се обележава сваке године 28. јула.
Едукација и превенција, једино право решење „Инфекција изазвана вирусом хепатитиса Ц често дуго времена може протицати без специфичних симптома и знакова болести и пацијенти је открију тек у поодмаклој фази. Ретко када се пацијент обрати лекару због одређених симптома, већ се најчешће хронична инфекција открива сасвим случајно, приликом систематских прегледа крви, добровољног давања крви или трансфузије оболелом сроднику или пријатељу, а чак 40 одсто пацијената не зна на који начин се инфицирало“.

Континуирана едукација лекара у примарној здравственој заштити је неопходна, како би се пацијенти благовремено упутили на тестирање и на тај начин спречиле даље компликације. У Србији се од 2006. године спроводи обавезна вакцинација деце против хепатитиса Б, а то је најбезбеднија, најјефтинија и најуспешнија мера превенције, не само за децу већ и за поједине категорије становништва под повећаним ризиком. Сваки дванаести становник планете хронични је носилац вируса хепатитис Б или Ц, а сваки трећи био је у контакту са једним од тих вируса.Међу ризичне ситуације у којима постоји могућност излагања вирусу и настанка инфекције, спадају израда тетоваже, пирсинг, стоматолошке или хируршке интервенције обављене нестерилисаним или недовољно стерилисаним инструментима, третмани код педикира и маникира, као и коришћење средстава за личну хигијену особе инфициране вирусом хепатитиса Б и Ц.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b1%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2-%d1%85%d0%b5%d0%bf%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%82%d1%81%d0%b0/