СВЕТСКИ ДАН ВИДА

oko-oci-pogled-oftamolog-jpg_660x330Светски дан вида се сваке године обележава другог четвртка у октобру (данас), и има за циљ да усмери пажњу целог друштва на оштећења вида и слепило. 

Овогодишњи слоган Светске здравствене организације је „заједно јачи“- чиме треба да се укаже да сваки сегмент у друштву мора да се ангажује у раном откривању болести и лечењу поремећаја који доводе до оштећења вида и слепила. Циљ је да се спречи оштећење вида и слепило које се може избећи, а сматра се да се 80 одсто видних оштећења може спречити или макар започети са раним лечењем.

Рачуна се да у свету има око 285 милиона људи са слабим видом, од којих је 39 милиона слепо, док преосталих 246 милиона има умерено или тешко оштећење вида.

У свету 18 милиона људи има слепило од катаракте на оба ока, од којих 50 одсто њих живи у неразвијеним земљама, док свега 5 одство у развијеним.

Глауком је други по реду узрочник слепила. Очекује се да ће 2020 године 80 милиона људи у свету имати глауком, што је 20 милиона више него 2010.

У Дому здравља „Нови Сад“ се током целе године раде превентивни прегледи деце предшколског узраста у седмој години живота, као и ученика седмог разреда основне школе.

То је организовано тако да се преко предшколских и школских установа упућује позив родитељима да доведу децу на превентивни преглед вида у наш објекат у „Јован Јовановић Змај“. Деца код којих се утврди слабији вид или постојање разрокости, упућују се на даљи преглед код очног лекара. Такође, офталмолози и педијатри саветују родитеље да одведу дете на први преглед вида у четвртој години живота.

Сваке године у марту, када је Светски дан глаукома, Дом здравља „Нови Сад“ организује мерење очног притиска за све грађане који желе да дођу.

Оно што свако од нас може и треба да ради је: да води рачуна о начину живота и навикама – мање угљених хидрата у исхрани, више физичке активности, контрола фактора ризика – крвни притисак, масноће и шећер у крви и повремени очни прегледи. Очи морају да се редовно-периодично прегледају, јер многе очне болести у раној фази не дају симптоме или им је напредовање споро, а откривају се и поред тога тек у узнапредовалој фази, кад је вид већ озбиљно оштећен или изгубљен (пре свега глауком и оштећење од шећерне болести).

Код деце се мора поменути и оштећење вида које настаје код превремено рођене деце.

РТВ

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b0/