СВЕТСКИ ДАН ДОСТОЈАНСТВЕНОГ РАДА – 7. ОКТОБАР

dan-radaУ свету се данас обележава 7. октобар Светски дан достојанственог рада, а Међународна конфедерација синдиката, међу којима и репрезентативне синдикалне централе у Србији – Савез самосталних синдиката Србије и УГС Независност покренули су кампању под слоганом „Зауставимо корпоративну похлепу“.

Кампања има за циљ скретање пажње светске јавности на захтеве синдиката који се тичу отклањања узрока и заустављања економске кризе, као и успостављања нове светске економије по мери човека, саопштио је Савез самосталних синдиката Србије, који позива све да се придруже кампањи и подрже синдикате у борби за достојанствен, безбедан и плаћен рад.

Обележавајући Дан достојанственог рада, синдикати посебно желе да укажу на модел глобалних ланаца снабдевања који доминира светском економијом, подстиче експлоатацију и неједнакост, слаби демократију и борбу за правду, а будућност чини све неизвеснијом, наводи се у саопштењу.

Владе, како се износи, не успевају да регулишу понашање мултинационалних компанија унутар граница својих земаља и на глобалном нивоу због чега 94% радника у глобалним ланцима снабдевања представља прикривену радну снагу, која заробљена у неформалном, прекарном раду, производи робе и услуге.

„Компаније их израбљују, изнајмљују, договарају пословне аранжмане, остварују баснословне профите, а при том, не преузимају никакву одговорност за своје запослене, “ упозоравају синдикати и истичу да су они једина снага која је у стању да устане у одбрану радника и да се бори за правду и бољу будућност.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be%d1%98%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b3-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0-7-%d0%be%d0%ba/