СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ И АУТОРСКОГ ПРАВА

Svetski_dan_knjige Светски дан књиге се у свету, као и код нас, обележава 23. априла, на дан смрти два велика европска писца – Мигела де Сервантеса и Виљема Шекспира. Међутим, ова два литерарна великана заправо су само формално преминула истог датума. Сервантес 23. априла по грегоријанском, а Шекспир по јулијанском календару, што ће рећи, 3. маја по грегоријанском.

Поводом 400 година од објављивања другог дела чувеног Сервантесовог романа“Дон Кихот“ познате личности ће читати ово дело 23. априла од 12 сати у галерији Института Сервантес у Београду. Са жељом да се скрене пажња јавности читање ће започети робот Нао, једини хуманоидни робот у Србији, чувеним одломком: “ У једном селу у Манчи, чијег имена не могу да се сетим…“ Јавно читање „Дон Кихота“ организује се у Мадриду већ 19 година, а ове године придружују се и центри Институти Сервантес широм света.

Овај празник потекао је из Каталоније, где је први пут обележен 7. октобра 1926, на дан Сервантесовог рођења. Неколико месеци касније, писац и уредник Винсент Клавел Андрес, предложио је Званичној комори књижара и издавача Барселоне да се овај датум узме као Шпански дан књиге. Идеја је прихваћена, а датум је преиначен у 23. април четири године касније, поклопивши се са другим важним шпанским празником, који деле са нама – Дијада де Сант Хорди (Diada de Sant Jordi), тј. Светог Ђорђа или Ђурђевдан.

У Каталонији, у средњем веку, на овај дан организовани су турнири приликом којих су племићи девојкама давали руже. Данас, овај обичај и даље живи у оквиру два спојена празника – мушкарци женама поклањају цвеће, а оне њима књиге.

Но, како се овај празник проширио са Пиринејског полуострва на остатак света? Године 1995. на свом годишњем заседању Организација за образовање, науку и културу Уједињених нација (УНЕСКО) у Паризу, по угледу на Шпанце, а укључивши и Шекспира у повод, овај датум бира за Светски дан књиге и ауторских права, који прихвата око 80 нација широм света. Намера УНЕСКО-а је да уз помоћ издавача, књижара, професора и осталих стручњака из области културе и комуникација подстакне на читање све слојеве друштва, a нарочито младе.

Занимљив је податак да Велика Британија, одакле је сам Шекспир, празник не слави на дан његове смрти, већ 14. марта, како се не би поклапао са Ускрсом, али и са даном националног свеца – Светог Ђорђа! Оно што су Шпанци видели као згодну прилику, Енглезима очито није одговарало.

SVETSKI DAN KNJIGE I KK 21

Поводом Светског дана књиге чланови Књижевног клуба 21 из Смедеревске Паланке, организују 23. априла од 18 часова у фоајеу Градског позоришта, вече Француске књижевности. Гост вечери је професор Анђела Пилер.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%ba%d1%9a%d0%b8%d0%b3%d0%b5-%d0%b8-%d0%b0%d1%83%d1%82%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b3-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b0/