СВЕТСКИ ДАН ПРАВА ПОТРОШАЧА – 15. МАРТ

MEGA 2Према подацима Националне организације потрошача Србије у прошлој години грађани су се највише жалили на информациону и комуникациону опрему (телефони, рачунари, лаптопи..). Од укупног броја пријава чак 20 одсто жалби се односило управо на квалитет ових уређаја, док је на другом месту одећа и обућа, а тек на трећем бела техника која је годинама, по броју рекламација била на првом месту. Са оваквом статистиком и чињеницом да је и даље занемарљив број потрошача који се обраћају суду у случајевима када исцрпе остале могућности за остваривање својих потрошачких права, Србија обележава 15. март Светски дан потрошача.

Министарство трговине је, поводом Дана потрошача, покренуло 12. марта акцију „Недеља потрошача“, која трајати до 19. марта. Оно је позвало све представнике трговинских фирми у Србији да помогну у реализацији пројекта “Информисање потрошача и пружалаца услуга о правима и обавезама“ и да плакат с том наменом истакну на видно место у 25.000 продајних места широм Србије.

У акцији „Недеља потрошача“, снижене су цене 24 производа у малопродајним објектима 11 трговинских ланаца. У акцији учествују трговински ланци „Аман“, „Дис“, „Фамилија маркет“, „Гомекс“, „Идеа“, „Интерекс“, „Квин“, „Макси“, „Меркатор“, „Веропулос“ и „Универекспорт“.

Цене појединих производа снизиће произвођачи „Апатинска пивара“, „Алева“, „Бамби Банат“, „Банини трејд“, „Биохемија инхем“, „Карлсберг Србија“, „Центропроизвод“, „Карнекс“, „Дијамант“, „Фриком“, „Флори“, „Хенкел Мерима“, „Књаз Милош“, „Нектар“, „Пионир“, „Со продукт“, „Јуко хемија“, „Витамин Хоргош“ и компанија „Вода Врњци“.

Плакат, под називом „Унапређујемо конкурентност – потрошачи и трговци на истом задатку“, биће истакнут на видно место у 25.000 продајних места широм Србије, са циљем да се на непосредан и једноставан начин, у форми стрипа, представе битне одредбе Закона о заштити потрошача, како би се подигла свест потрошача о његовим правима, али и сугерисало трговцу како да унапреди пословање.

Данас ће, како је најављено, асоцијације потрошаца организовати скуп „Наш новац-наша права“.

Светски Дан потрошача је ове године посвећен финансијским услугама, а тема тог скупа је положај корисника финансијских услуга у Србији, готовински кредити и задуженост грађана код пословних банака.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%80%d0%be%d1%88%d0%b0%d1%87%d0%b0-15-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82/