СВЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА 3. МАЈ

mediji Светски дан слободе штампе обележава се 3. маја сваке године. Одлуку о обележавању Светског дана слободе штампе донета је на Генералној скупштини Уједињених нација како би се подигне свест о значају слободе штампе и подсетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања загарантовано чланом 19 Универзалне декларације о људским правимаи како би се обележила годишњица Виндхушке декларације, изјаву о принципима слободне штампе коју су саставила група афричких новинара 1991. године.

Поводом Светског дана слободе медија који се обележава 3. маја, акцијом ПЕТ МИНУТА ГРОМОГЛАСНЕ ТИШИНЕ Удружење новинара Србије (УНС) објављује П Р О Г Л А С. Позивамо новинаре и медијске раднике да од 11.55 до 12 прекину програм у електронским медијима, прочитају П Р О Г Л А С или га објаве на екранима, а у онлајн и штампаним медијима објаве

                                                                        П Р О Г Л А С

Слобода медија у Србији је угрожена јер новинарство није никада било у тежем економском положају. Пад Србије на светским ранг листама медијских слобода није само последица материјалног положаја новинара, него и настављања праксе власти и политичара да користе медије за политичке обрачуне.

Зато и ове године, на Светски дан слободе медија, морамо поновити да нема слободног новинарства у условима беде, корупције и страха од власти.

Година за нама, између два 3. маја, избацила је на медијску површину сурову чињеницу да слободи медија не прети опасност само од власти него и анонимних чувара приватног капитала. Тако је угашена култна политичка емисија „Утисак недеље“, без обзира на гледаност, апеле грађана, колега и угледних личности.

Владе  су обећавале, а нису одржале реч да ће истражити све спорне приватизације, укључујући и приватизацију медија („Вечерњих новости“ и „Политике“).

Власт сматра да је решила проблеме у медијској сфери тиме што је усвојила медијске законе. Иако је њима обезбеђено повлачење државе из медија и прозрачност државног финансирања медија, и даље није видљива новчана помоћ коју добијају од страних и домаћих донатора, због чега, између осталог, УНС није подржао законе.

Законом о јавном информисању и медијима није прописана обавеза финансирања медија из буџета локалних самоуправа, нити минимум издвајања за медије, па четвртина општина ове године неће издвојити ни динар за пројектно суфинансирање медија.

Законом о јавном информисању и медијима прописан је краћи рок за повлачење државе из медија, односно њихову приватизацију у односу на остала предузећа, чиме се доводи у питање могућност да запослени у медијима уопште добију новац за отпремнине.

Удружење новинара Србије (УНС) захтева:

–  Да Влада, зато што је предложила краћи рок за приватизацију медија од осталих предузећа, обезбеди новац и Министарству за рад наложи да приоритет имају захтеви за отпремнине у медијима који треба да буду приватизовани.

– Да Влада, уколико не спроведе приватизацију медија до краја јуна, омогући запосленима да без одлагања постану власници својих медија, у складу са Законом.

– Да локалне самоуправе у буџетима за идућу годину обезбеде најмање два одсто за пројектно суфинансирање локалних медија.

– Да Влада покрене поступак за измене Закона о јавном информисању и медијима како би функционери и локалне самоуправе, под претњом новчане казне, били обавезни да издвоје новац за пројектно суфинансирање медија.

– Да Специјално тужилаштво за ратне злочине најзад почне да ради свој посао и када су у питању 39 новинара и медијских радника српских редакција убијених у грађанском рату у бившој Југославији, на Косову и Метохији и током НАТО агресије, уместо што годинама без резултата, по пријави НУНС-а, истражује одговорност више од 50 новинара осумњичених за припрему и организовање ратних злочина и геноцида.

УНС подржава и високо цени рад Комисије за истраживање убистава новинара и њене напоре да се пронађу убице наших колега Славка Ћурувије и Милана Пантића и расветле околности смрти Даде Вујасиновић.

Удружење новинара Србије

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b5-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%98%d0%b0-3-%d0%bc%d0%b0%d1%98/