СВЕТСКИ ДАН ХЕМОФИЛИЈЕ

 HEMOFILIJAДанас (17. април) се обележава Светски дан хемофилије. У нашој земљи, према подацима удружења, око 500 људи болује од хемофилије, а сваке године се појави, у просеку, осам нових пацијената.

Хемофилија је урођени поремећај згрушавања крви. Крварења се најчешће јављају у зглобовима, а за заустављање крварења постоји ефикасан лек.

Због дугогодишњих проблема у снабдевању овим леком, у Србији велики број особа са хемофилијом има оштећене зглобове и мишиће. Оболелима се препоручује и бављање спортом, што доприноси очувању зглобова.

Лечење хемофилије није нимало једноставно и захтева тим стручњака (осим хематолога и педијатара, и ортопеде, стоматологе, физијатре и др). У противном, уколико се не испоштују сви принципи које налаже савремена медицина, може се десити да оболеле особе већ у раним 20-им годинама постану инвалиди, везани за инвалидска колица и са потребом за ортопедским интервенцијама.

Особе са хемофилијом се рађају са овим обољењем и живе са њим. Начин и квалитет лечења увелико зависи од степена развијености здравствене заштите једне земље, што се исказује укупном потрошњом концентрата фактора VIII по глави становника на годишњем нивоу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d1%85%d0%b5%d0%bc%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%98%d0%b5/