СВИЊЕТИНА СКУПЉА 40 ПОСТО

MESOСвеже свињско месо поскупело је до 40 одсто, па крменадла код неких прометника кошта 480, а свињски бут је достигао 550 динара за килограм а неки процењују да ће достићи и 600 динара. Српски кланичари то правдају скоком цене товљеника која је достигла европски просек  Уколико се та прогноза оствари, килограм свињског бута коштаће колико и килограм јунећег. Но, као што није било логике да свињско месо кошта колико и пилетина, тако нема ни да се готово изједначе цене свињетине и јунетине.

Протеклих дана „жива вага“ свиња порасла је 30-50 динара по килограму, зато што је смањена понуда на тржишту. Тако су фармерима плаћали и до 185 динара за килограм, а уколико се тај вртоглави раст откупне цене настави, то би уздрмало цене меса и прерађевина у месарама и супермаркетима. Потрошачи ће за месо морати да издвоје знатно више новца, али је проблем у томе што неће имати ко да га купи.

– И пре поскупљења, за 10 до 15 одсто била је мања тражња за свежим месом, а сада ће тек бити десеткован промет – истичу у великим трговинским ланцима. – Месо се продавало углавном на акцијским снижењима, и неминовно ће цене морати да се преиспитају, с обзиром на тренутну куповну моћ потрошача.

У ситуацији када се најављује даљи раст цена, потрошачи ужурбано купују, што краткорочно доводи чак и до ефекта раста продаје. После таквих ситуација, међутим, обавезно следи дужи период у коме се бележи пад продаје.

У Унији пољопривредних произвођача кажу да је цена товљеника већ достигла 200 динара, да свиња има сасвим довољно из домаће производње и да нема разлога за увоз. Велики кланичари, увознички лоби и трговци држе се изреке „боље увести него произвести“.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b2%d0%b8%d1%9a%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%ba%d1%83%d0%bf%d1%99%d0%b0-40-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be/