СЕДАМ ОСОБА ПОГИНУЛО,СУТРА ДАН ЖАЛОСТИ

ZASTAVAВлада Србије прогласила је недељу 15. март за Дан жалости због трагедије и смрти седам особа у паду војног хеликоптера.

Премијер Александар Вучић је апеловао на медије и јавност да и данас искажу поштовање према страдалима у тешкој несрећи.

У несрећи су страдали пилот Омер Мехић, капетан Милован Ђукалић, заставник Небојша Трајић, механичар летач заставник Иван Миладиновић, лекар Жевад Љајић, анестетичар Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић из Новог Пазара.

Законом о Дану жалости предвиђено је да заставе буду спуштене на пола копља, како на државним институцијама тако и на спортским и културним манифестацијама и да се настрадалима ода пошта минутом ћутања.

Према Закону, медији су дужни да програме ускладе и да, уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, емитују музику и емисије прикладне дану жалости.

Новинско-издавачке организације које издају дневне новине дужне су да их штампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу Дана жалости и проглашењу његовог обележавања.

За време Дана жалости на јавним местима, у кафићима, ресторанима и другим локалима забрањено је емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера.

Према Закону, Дан жалости се проглашава после нарочито трагичног догађаја, тешке несреће која за последицу има смрт, рањавање или тешко оштећење здравља већег броја људи или у случају смрти високог државног функционера.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%bc-%d0%be%d1%81%d0%be%d0%b1%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d1%83%d0%bb%d0%be%d1%81%d1%83%d1%82%d1%80%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b6%d0%b0%d0%bb%d0%be%d1%81%d1%82/