СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

 uvs150128-002Данас је одржана, прва у овој години, седница Општинског штаба за ванредне ситуације. На Дневном реду нашле су се четири тачке и то:

1. Анализа извршења плана рада Општинског штаба за ванредне ситуације за 2014 годину.

2. Доношење плана рада Општинског штаба за ванредне ситуације за 2015 годину.

3. Извештај о тренутном стању одбрамбених насипа поред река Јасенице и Кубршнице, стању система за водоснабдевање, здравственој заштит, противпожарној заштити и стању на путевима у зимском периоду на територији Општине Смедеревска Паланка.

4. Текућа питања

Седници су присуствовали представници свих релевантних организација наше општине а присутан је био и начелник Оделења за ванредне ситуације Смедерево  Ненад Јоцић.

Оно што је прво на памети када се помене ванредна ситуација код нас то су наравно поплаве, тако да је интересантно било излагање представника Водопривреде Игора Вујевића. Он  је најавио да ће девет црпних станица које се налазе поред реке ставити поново у функцију, а подсећамо да су због крађе делова из ових станица оне биле ван функције у време поплаве што је доста отежало избацивање воде из поплављеног подручја. Такође је најављено да се од Владе очекује да преко кредита  Светске банке финансира уређење горњег тока Јасенице од неких 14 километара како би се заштитили од такозваних „Стогодишњих вода“.

Начелник Полицијске управе Саша Обрадовић је истакао  да ми и сада имамо ванредну ситуацију, имајући на уму мрачне улице. Због недостатка уличне расвете угрожена је безбедност грађана и повећан је број саобраћајних незгода. Такође под окриљем мрака број провалних крађа је у порасту и зато је потребно што хитније решити проблем уличне расвете.

Што се тиче здравствених служби,  Дома здравља и ОБ Стефан Високи, директори ових установа су истакли да су они у сваком тренутку спремни на изазове који се могу наћи пред њима.

Водовод је и даље у старим проблемима блокада рачуна, застарела мрежа, губици воде… тако да без неке веће инвестиције водоснабдевање у нашој општини неће још дуго бити на задовоћавајућем нивоу.

Ватрогасци спасиоци раде са оним што имају. Личну опрему су обновили али возни парк је доста застарео па би и у том погледу требало учинити нешто, а и број ватрогасаца од њих 16 не задовоћава потребе наше општине, обзиром да је стандард да на 1000 становника дође 1 ватрогасасц спасилац а ако наша општина броји 50 000 становника лако је израчунати колико ватрогасаца недостаје.

На крају седнице све тачке су усвојене и донет је закључак да је боље да се овакви састанци чешће одржавају и да се буде спреман на све ситуације, али да се не укаже потреба за спровођењем неке од акција на терену.

ВИДЕО – НАЧЕЛНИК ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ:

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d1%88%d1%82%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b3-%d1%88%d1%82%d0%b0%d0%b1%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b5/