СЕСТРА ПОГРЕШИЛА У КОМУНИКАЦИЈИ

DR RISTICОдбијање здравствених радника Опште болнице „Стефан Високи“ да пацијентикињи обаве прекид трудноће због „црвеног слова“ завршило се новчаним кажњавањем медицинске сестре „због непромишљеног разговора“. Али није разрешена кључна дилема: да ли лекари заиста поштују црквене празнике када су абортуси у питању, те да ли је бар једној трудници ускраћено право на медицинску услугу? 

Министарство здравља је обавило надзор у паланачкој болници и утврђено је да је З. С. (33) из Младеновца дата информација о трошковима ове ванстардардне услуге, као и обавештење да прекид може извршити и неког другог дана, с обзиром на обим послова на Одељењу и непостојање индикација за хитни прекид трудноће. По информацијама из Министарства, медицинска сестра М. У., која је тог дана радила у амбуланти, пацијенткињи је заиста рекла да је верски празник, те предложила да, попут већине пацијенткиња, на абортус дође неког другог дана…

– Медицинска сестра је рекла да су лекари заузети јер је оперативни дан, те узгред додала да се овај прекид нежељене трудноће у установи не ради током верских празника – износи другачије мишљење директор Болнице др Никола Ристић, који је одлучио да медицинску сестру новчано казни због непрофесионалног поступања и непромишљеног разговора са пацијенткињом.

И даље се, међутим, не зна да ли је реч о измишљотини медицинске сестре, или поједини лекари заиста не обављају прекид трудноће на верске празнике – што би било кршење закона. Јер, тако нешто би било легално само ако лекар има приговор савести, али он може да се односи само уопштено на прекид трудноће, без обзира на календар, а др Ристић прецизира да то нико званично није истакао, те да пацијентиња није имала упут, ни заказано, нити је ико од лекара с њом разговарао.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d1%83-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b8/