СЕЋАЊЕ КОЈЕ РАСТЕ – ИЗЛОЖБА О ЖИВКУ ПАВЛОВИЋУ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

DIR MUZEJAИзложба „Мач и перо – Живко Г. Павловић, генерал и академик“ Народног музеја у Смедеревској Паланци наставила је своју мисију промовисања нашег идентитета по Србији. Након Дома војске у Београду и Музеја у Осечини ова изложба је отворена 15. марта у Музеју Рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу и трајаће до 11. априла. Тако је након двадесет година обновљена сарадња између ове две институције културе.

Публику је са гостима и изложбом упознао Александар Марушић, кустос Музеја Рудничко-таковског краја. О нашем Музеју говорио је Стеван  Мартиновић, директор Народног музеја у Смедеревској Паланци, а изложбу је отворио, говорећи о животном преображају Живка Павловића, аутор изложбе Петар Декић, кустос нашег музеја.

До обнављања веза између музеја дошло је на иницијативу господина Милета Божовића, личности која је свој век провела и у Милановцу и у Паланци. Музејске куће су се потрудиле да овај пут сарадња добије и нове облике и да се непрестано обнавља. У договору између кустоса двају музеја, Петра Декића и Александра Марушића, изложба је употпуњена предметима које баштини милановачки музеј и тумачена кроз акцентовање генералових заслуга за одржавање и пробој Солунског фронта и његов изузетан научни допринос. Своје учешће у овом аспекту поставке дао је и завичајни фонд Библиотеке „Милутин Срећковић“ уступањем дела наше славне личности.

У времену када обнављамо сећање на Велики рат сарадња између музеја биће настављена гостовањем милановачког Музеја у Паланци са изложбом „Ђенерал Божидар Терзић“ у новембру ове године.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d0%b5%d1%9b%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d1%98%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0-%d0%be-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%ba%d1%83-%d0%bf%d0%b0%d0%b2%d0%bb/