СРБИ ДАНАС СЛАВЕ ВИДОВДАН

vidovdan Српска Православна црква и њени верници данас обележавају Видовдан,  као помен на страдање Срба и кнеза Лазара у Косовској бици 1389. године. Српска војска предвођена Кнезом Лазаром, изгубила је битку од далеко надмоћније турске војске. Тиме је почела турска доминација на Балкану, која је трајала наредних пет векова.

Кнез Лазар је био један од српских великаша који су владали српским царством после Душана Силног. По смрти цара Уроша, патријарх Јефрем је, тадашњег кнеза Лазара, крунисао за српског цара. Слао је изасланство у Цариград са монахом Исаијом и молио да се скине анатема са српског народа. Саградио је многе цркве, а најпознатије су Раваница и Лазарица. Обновио је Хиландар и Горњак, а био је ктитор и руског манастира Пантелејмона.

Бој на Косову одиграо се 28. јуна 1389. на  Газиместану .Лазар је често ратовао са тадашњом моћном турском силом, али је, 28. јуна на Косову, српска војска изгубила битку, а турски цар Мурат погубио је светог мученика Лазара.

После Косовске битке тело кнеза Лазара (1329-1389) је сахрањено у манастиру Раваници, а у сеоби Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем крајем 17. века пренето је у фрушкогорски манастир Врдник.

У Раваницу су мошти враћене 1989. године, на 600. годишњицу косовске битке.

Посебан значај Видовдан је добио у време стварања нове српске државе, а као званичан државни празник уведен је 1889. на 500 година од Косовског боја.

Као национални празник опстао је до краја Другог светског рата.

Овај историјски догађај у колективном сећању српског народа симболизује слободу али представља и прекретницу у националној историји после периода успона под владарима из династије Немањић. Легенда каже да је уочи битке Милош Обилић је, како се верује, рекао: „Сутра је Видов дан, видеће се ко је вера, а ко невера“.

Видовдан је државни празник који представља и присећање на погинуле и умрле у свим ратовима.

То је, према мишљењу историографа, важан датум у колективној свести српског народа и један од темеља колективног идентитета.

Свим  нашим суграђанима желимо срећан празник.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d1%80%d0%b1%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b5-%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b0%d0%bd/