СРЕДЊА ШКОЛА „ЖИКИЦА ДАМЊАНОВИЋ“ ОБЕЛЕЖИЛА ДАН МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА

SESTRE IZ ZIKICEПоводом 12. маја – Међународног дана медицинских сестара и техничара, ученици Средње школе „Жикица Дамњановић“ у Смедеревској Паланци припремили су  програм којим су присутне потсетили на почетке сестринства и зачетницу борбе за права медицинских радника Флоренс Најтингел. Ученици су програм посветили свим медицинским сестрама и техничарима који су стубови здравственог система наше земље и чувари здравља нације.

Програмом је обухваћен историјат сестринства, а ученици су у сарадњи са својим професорима припремили и одговарајуће костиме и сценографију. Акценат је стављен на основне захтеве овог занимања, а то су: професионалност, добра организованост, посвећеност, знање, емпатија, спремност да се искуство преноси на млађе колеге, али и свест о одговорности коју носе брига и старање за људски живот.

Говорило се о чињеници да је свакодневно усавршавање императив ове професије, а да су медицинске сестре увек спремне да своје знање и умеће подигну на виши ниво, да пацијенте подстакну на активно учење вештине очувања здравља током читавог њиховог живота. Скренути пажњу на значај медицинских сестара био је главни циљ програма, а изреком „Када спасеш један живот онда си херој, а када спасеш стотине живота онда си медицинска сестра“, најбоље је објашњена њихова улога у друштву.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%9a%d0%b0-%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%ba%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bc%d1%9a%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%9b-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b5/