СТРУЈА СКУПЉА ОД ОКТОБРА

STRUJOMERПотрошачи у Србији затећи ће на октобарским уплатницама за струју – поскупљење од 3,8 одсто. Просечно домаћинство ово повећање коштаће око један евро, израчунао је директно министар енергетике и рударства Александар Антић. 

Према његовим речима, ова вест свакако није позитивна, али је резултат преговора са Међународним монетарним фондом, који је тражио и двоцифрено поскупљење електричне енергије. Сличан удар на буџет могао би да се очекује и 2017. године, јер таква одредба стоји у меморандуму који је Србија потписала са ММФ.

Након прошлогодишњег поскупљења струје од 12 одсто, од чега је 7,5 отишло на нову акцизу за киловате, а 4,5 директно у ЕПС, ове године потрошачи ће поново морати да издвоје више за рачун за струју. Око 120 динара у просеку.

– Очекујем да ће борд директора ММФ одобрити четврту и пету верзију аранжмана са Србијом – рекао је у среду Антић. – Део тог договора је и поскупљење струје, као и план оптимизације у „Електропривреди Србије“, односно питање одласка дела запослених. ММФ је у преговорима прво тражио двоцифрено поскупљење и то од априла ове године, а затим смо расправљали о повећању од 7,7 одсто и од јула. Дошли смо на 3,8 одсто и од октобра.

Антић је на новинарско питање да су пре само неколико месеци из ЕПС стизале изјаве да струја ове године неће поскупети, рекао да зна да „поскупљење никада није добра вест“, али да из Министарства енергетике нико никада није изјавио да до поскупљења неће доћи.

– Од Агенције за енергетику смо добили процену да ће повећање цене утицати на просечан рачун домаћинства у износу од око један евро – рекао је министар енергетике. – Што се поскупљења наредне године тиче, тај договор је потписан са ММФ у Меморандуму о разумевању, али ћемо се ми трудити да корекција цене струје иде путањом која неће имати великих одступања, односно наглих поскупљења. Такође, трудићемо се да веће цене прате и повећања прихода грађана.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d1%98%d0%b0-%d1%81%d0%ba%d1%83%d0%bf%d1%99%d0%b0-%d0%be%d0%b4-%d0%be%d0%ba%d1%82%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0/