ТАЈНА ПАУКОВЕ МРЕЖЕ

 Paukova-mrežaСвилена нит коју паук лучи је само 0,004 мм дебљине и сматрају је најчвршћом материјом на свету. Снажнија је од било које друге материје идентичне дебљине. Начин на који паук производи нити и на који начин их користи, није тајна за науку, међутим, још је мистерија хемијски састав свилених нити које имају фантастичне карактеристике.

Познато је да пауци имају шест различитих жлезда на телу и да производе различите нити, зависно од потребе. Из жлезде излази протеинска течност која у додиру с ваздухом постаје чврста. Управо тај моменат када се течност трансформише у чврсту материју научници покушавају да одгонетну.

Паукове мреже могу да буду огромне, што нас у природи може довести у непријатност. Највећа, до сада забележена, округлог облика, имала је око два метра у пречнику, а друга је била безмало четири квадратна метра.

Осим овога, у Пакистану је, пре пар година, забележен природни феномен када су пауци, бежећи од поплаве, формирали огромну мрежу која је прекрила петину територије ове државе.

Нит снажнија од челичне

Нит паукове мреже је снажнија од нити најбољег челика истог пречника, снажнија је чак и од најснажнијих синтетичких материјала као што је кевлар од ког се праве панцирна одела. Паукова мрежа се одликује изузетно малом тежином. Једно занимљиво поређење нам говори о томе колико је протеински материјал од ког је мрежа сачињена лаган – нит паукове мреже која би била дужине обима наше планете би била тешка око 500 грама.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%82%d0%b0%d1%98%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%bc%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b5/