ТЕЖИ УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

GIMNAZIJIJA Осмацима ће ове године, судећи према плановима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, бити теже да упишу жељену средњу школу него претходним генерацијама. Број предвиђених места за упис биће значајно смањен, за чак неколико хиљада, а другачије ће бити и распоређен број одељења.Претходних неколико година, иако се број ђака у генерацији драматично смањивао, број слободним места у првом разреду средњих стручних школа и гимназија није се значајније мењао. Тако је највећи број ђака уписивао средње медицинске, економске, правне, угоститељске, туристичке и друге популарне школе… А већ је постало правило да се гасе десетине и стотине одељења у машинским, грађевинским, геодетским и другим школама са трогодишњим занатима. Прошле године је након јунског уписног рока остало 12.000 слободних места, од чега више од хиљаду у гимназијама.

Министар просвете Вербић најављује да осмаци не треба да се плаше, јер ће и даље број места бити већи од броја ђака у генерацији, али не као ранијих година.

– Биће и ове године више места него што је ђака, јер систем мора да буде флексибилан, али ћемо конкурс прилагодити потребама тржишта рада и проходности ка факултетима – најављује министар просвете. – То је наша обавеза. Не можемо да дозволимо да продукујемо кадрове који не могу да се запосле, нити да проходност на факултете буде превелика. Није фер ни према тим младим људима да прелако стигну на студије и на првој или другој години схвате да то није за њих. Мора да буде јасно какво је постигнуће потребно за школовање у одређеној школи и касније на факултету.

ОЦЕНЕ ПРЕСУДНЕ Према правилнику који је Министарство просвете донело за овогодишњи завршни испит, оцене из школе опет ће бити пресудне. Уместо досадашњих 40 бодова, који су максимално могли да се зараде на завршном испиту, сада ће сваки од три теста да носи по 10 бодова. Већ само на основу успеха вуковци ће, тако, добијати 70 бодова.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%82%d0%b5%d0%b6%d0%b8-%d1%83%d0%bf%d0%b8%d1%81-%d1%83-%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%9a%d0%b5-%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5/