ТЕХНОЛОГИЈА НАС ОСВАЈА АЛИ ЈЕ СВЕ МАЊЕ РАЗУМЕМО

cloudЕвропљани не могу без мобилног телефона, апликација за чување слика у „облаку” (клауду), размењивања емотикона, фотографија и видео-записа са битних и мање важних догађаја, укључивања кућних уређаја „на даљину”.

Признају и да их узбуђују технолошке иновације, али већина становника Старог континента (њих 72 одсто) признаје да се само претвара да зна шта одређени технолошки термини значе.

Ово је један од података до кога се дошло у истраживању једне велике информатичке компаније, од 16. марта до 1. априла, разговором преко интернета са 10.138 одраслих особа из 18 држава: Велике Британије, Аустрије, Белгије, Бугарске, Немачке, Данске, Финске, Грчке, Мађарске, Италије, Португала, Холандије, Норвешке, Пољске, Шпаније, Румуније, Шведске и Швајцарске.

Више од половине учесника (52 одсто) открило је да у односу на период од пре две године значајно више користи савремене технологије, а чак 13 одсто је признало да без производа 21. века не би могло да живи.

Такође, више од половине анкетираних (55 одсто) рекло је да их новине из домена савремених технологија, пре свега, „интернета ствари” (Internet of Things) узбуђују, али три четвртине њих нема довољно знања о томе шта оне представљају и како се користе. Скоро 25 одсто учесника истраживања је навело да је узрок томе збуњујућа терминологија. Чак 43 одсто је рекло да поседује најмање један технолошки уређај напредније генерације који им у суштини није потребан односно, да не знају у потпуности да га користе.

Термини који се најчешће погрешно тумаче јесу: „облак”(клауд), стриминг и „интернет ствари”

Оних који себе сврставају у групу старомодних и признају да заостају за технолошким иновацијама има 11 одсто.

„Док се померају границе технологије, ова индустрија мора да обрати пажњу на то како да буде доступна свима. Морамо да пружимо подршку и онима који још увек нису у потпуности савладали нове концепте. Производи морају да буду не само паметни већ и једноставни, лаки за употребу, безбедни, лако разумљиви”, оценио је Дејвид Луис, директор маркетинга „Самсунга”, и додао да је то проблем читаве информатичке индустрије и њених пратећих грана.

Уколико се та проблематика не реши, може да буде препрека даљем напретку, упозорио је Луис.

Као пример навео је да је тумачење емотикона – нацртаних мини-симбола, који служе за исказивање различитих емоција – узрок мукама многих, јер не могу са сигурношћу да схвате шта значе. Истраживање је показало да су становници Румуније најмање упознати са значењем ових симбола – 27 одсто њих претвара се да разуме шта значе када им у неко у поруци „закачи” емотиконе; а иза њих су Италијани који такође глуме да познају значење емотикона.

Мапе – најчешће коришћене апликације

На првом месту по коришћењу су мапе, смернице за сналажење по простору, што је 66 одсто Европљана навело као одговор на питање које апликације сматрају најкориснијим. Следе апликације за временску прогнозу (56 одсто) и камере на телефонима (51 одсто).

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b0%d1%98%d0%b0-%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%98%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%b5-%d0%bc%d0%b0%d1%9a%d0%b5/