– Јагоде и трешње претрпеле су озбиљне последице, како у квалитету тако и у приносу – истиче Ненад Будимовић, секретар Удружења за пољопривреду Привредне коморе Србије. – Падавине су изавале пуцање плодова код трешње, док су јагоде трулиле или недовољно сазревале. Неке процене су да је код овог воћа род умањен и до 30 одсто, у односу на прошлу годину. Значајну штету претрпела је и малина, нарочито у Златиборском округу. Само ту је процењено да је уништено око 30 одсто рода. Уз то, квалитет ће бити лошији. У равничарским крајевима берба је при крају, док је у брдским у пуном јеку. Откупна цена малине је од 200 до 230 динара за килограм.

Према речима Будимовића, кајсија је у време цветања имала лоше временске услове, па је овогодишњи род врло мали, а самим тим, и цена превисока. И вишње су подбациле, род је мањи за 30 одсто, а цена се кретала од 30 до 40 динара за килограм. Због тога је и велики део вишања остао необран.

– Јабуке, које се гаје у контролисаним условима, где има противградних мрежа и других ствари, неће бити угрожене ни у смислу рода, а ни квалитета – истиче Будимовић. – Влага је направила идеалне услове за развој биљних болести, што је довело до већег броја прскања и заштите од уобичајеног, па самим тим и поскупело производњу воћа. Тако је цена овог воћа, у малопродаји, достизала веће цене, чак и за 50 одсто, у односу на лане.

Како нам је испричао Саво Тодоровић, воћар из села Миоковци крај Чачка, род кајсије у његовом воћњаку, у односу на лане, је преполовљен.

 

ПОДБАЦИЛЕ И МАЛИНЕ

ВРУЋИНА је додатно уништила малине у ваљевском крају, па произвођачи очекују да ће род бити преполовљен, а квалитет слабији. Највећи део малина моћи ће да се користи у производњи сока. А, произвођачи се надају јесењој малини, на већим надморским висинама, која би мало могла да спасе сезону.

Килограм малина се плаћа и до 280 динара, што такође говори о преполовљеном роду, а хладњаче су полупразне због тога што лош квалитет малина не омогућава њихово замрзавање.