ТРОВАЊЕ ХРАНОМ НАЈЧЕШЋЕ ПРЕКО ЛЕТА

HRANAТровање храном много је чешће током лета. Високе температуре узрокују развој штетних микроорганизама у многим намирницама. Када је у питању тровање храном, нема правила. Стомак може да  поквари једнако и брза храна са киоска и  из ресторана, као и храна из домаће кухиње. Узроци тровања  су најчешће бактерије: салмонела и стафилокока. То могу да буду и неки вируси, као што је норовирус или хепатитис А.

Симптоми који указују на заразу су: мучнина, повраћање, стомачне тегобе и појава грознице. Могу да се јаве пар сати након конзумирања покварене хране, али и после неколико дана. Тровање храном пролази са благом клиничко сликом и углавном не захтева терапију, осим код деце и особа старијих од 60 година, који имају слабији имуни систем. Симптоми углавном пролазе након 48 сати. Уколико дође до појаве крви у столици промене боје урина, губитка свести, отежаног гутања или телесне температуре која прелази 38 степени целзијуса, неопходна је помоћ лекара.

Треба водити рачуна приликом конзумирања јаја, мајонеза, млека и млечних производа, меса и месних прерађевина, јер се у њима најчешће налази салмонела.

Цревна инфекција се може спречити појачаном хигијеном, како руку, тако и намирница, али и површина на којима се припрема храна.

После тровања храном неопходан је лакши јеловник. Првих неколико дана требало би јести двопек и супу, пити мање количине чаја, најбоље камилицу, шипак или црни чај. Када се желудац смири, на свакодневну храну се треба навикавати постепено. Савет лекара је да се неко време избегава масна и зачињена храна, а више да се у организам уноси пиринач, бело месо и кромпир пире.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%bc-%d0%bd%d0%b0%d1%98%d1%87%d0%b5%d1%88%d1%9b%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%be-%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b0/