„ТФ КАБЛЕ“ ДОНИРАО КАБЛОВЕ ЗА НОВИНАРСКУ КУЋУ ПЕРЕ ТОДОРОВИЋА

KUCA PERE TODOROVICAНа молбу коју је Удружење новинара Србије (УНС) фабрици каблова послало пре само десет дана, радо се одазвао директор фабрике “ТФ Кабле” Слободан Трандафиловић. Из ове фабрике данас су обавестили УНС да ће потребни каблови Новинарској кући бити на располагању у току ове недеље.

Удружење новинара Србије, Скупштина општине Смедеревска Паланка и Завичајно друштво „Видовача“ покренули су 2008. године акцију изградње Новинарске куће „Пера Тодоровић“ у дворишту Основне школе “Олга Милошевић” у његовом родном селу Водице.

До сада су подигнута два нивоа куће и изливене три плоче, постављена је кровна конструкција и кућа је покривена. Урађени су и груби унутрашњи грађевински радови. Електрична енергија је доведена до објекта подземним каблом и предстоје унутрашњи радови.

Својим донацијама, осим фабрике ТФ Кабле, изградњу куће помогли су Индустрија стакла Панчево, „Хенкел Србија д.о.о.“, фирме „Универзум Кубршница а.д.“, “Knaufinsulation” из Сурдулице, „Потисје“ из Кањиже, фабрике цемента „Лафраж’ из Беочина, „Титан’’ из Косјерића и „Холцим“ из Параћина, Индустрија грађевинског материјала „Игма“ из Уљме, шпедитерско друштво „Транспортшпед“, „Србијашуме“ и други.

За овај пројекат општина Смедеревска Паланка до сада је из буџета издвојила 1.000.000,00 динара, а архитектонски биро “Кућа” власника Аврама Крстића из Смедеревске Паланке бесплатно је урадио пројекат куће и надзор градње.

У Новинарској кући „Пера Тодоровић“, осим спомен – збирке овог познатог српског новинара, биће и поставка изложбе „Путовање кроз историју српске штампе“ из легата Жике М. Јовановића. Новинарска кућа биће и место одржавања новинарских скупова и седиште завичајног друштва “Видовача”. Овај објекат треба да постане значајна локација за развој туристичке понуде овог краја. Идеја је да село Водице постане и новинарско село.

Здање ће служити подсећању на живот и дело једног од најзначајнијих српских новинара, писаца, полемичара, политичара и другог по реду председника УНС-а с краја 19. и почетка 20. века.

Извор УНС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%82%d1%84-%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80%d1%81/