УЗ ДОДАТНЕ ПАРЕ БРЖЕ ДО ПРЕГЛЕДА

bolnica-cekaonicaИако у Србији постоји већ пет година, о добровољном здравственом осигурању Републичког фонда за здравствено осигурање веома се мало зна. 

То не чуди ако се зна да према неким проценама, чак трећину здравствених трошкова грађани Србије плаћају из свог џепа, док се остатак покрива из доприноса. Осигураници су тако принуђени да специјалистичке и остале прегледе заказују без чекања код приватника, плаћајући услуге из сопственог џепа.

Тржиште добровољног здравственог осигурања у Србији постоји, али је слабо развијено, највише због необавештености, али и неизједначеног статуса приватног и државног здравственог система. Треба споменути и чињеницу да квалитет добровољног здравственог осигурања зависи и од дубине џепа, редовности уплата, али и од места боравка јер је понуда здравствених установа с којима је нека осигуравајућа кућа потписала уговор, у престоници, за разлику од провинције, неупоредиво већа.

Републички фонд за здравствено осигурање покушао је да прошири делатност нудећи пакете добровољног здравственог осигурања, и то за путно осигурање, стоматологију, специјалистичке прегледе и теже болести са хируршким интервенцијама као допунским ризиком. Међутим, осим путног осигурања, остали пакети су колективни и везују се за фирме, те много тога зависи од спремности руководства, газде или вештог синдиката, да испреговара додатно осигурање за своје раднике и чланове.

Добровољно здравствено осигурање РФЗО практично је допуна, односно додатак обавезном здравственом осигурању. Проблем је, међутим, у томе што правилници нису довољно јасни, ценовник је практично невидљив, а и читав систем додатног осигурања упитан, у светлу чињенице да дебело плаћамо обавезно осигурање које практично не можемо да користимо.

Шта нуди “државно” добровољно здравствено осигурање? Пре свега, полисе путног здравственог осигурања и рефундацију трошкова специјалистичких прегледа лекара по избору. Осим тога, покривени су и специјалистички прегледи и дијагностика код лекара у здравственим установама с којима РФЗО има закључен уговор о пословној сарадњи. Такође, исплаћују се и уговорене накнаде за случај постављених дијагноза за тежу болест и извршену хируршку интервенцију, као и за такве интервенције у иностранству. Стоматолошке услуге такође су део пакета додатног осигурања, а висина премије зависи од уговореног ризика, изабраних сума осигурања на које се закључује осигурање и попуста.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%83%d0%b7-%d0%b4%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b5-%d0%b1%d1%80%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0/