УКИНУТА ТВ ТАКСА ЗА ГАРАЖЕ И ПОДРУМЕ

tvНа бројила за струју постављена у гаражама, шупама, лифтовима и заједничким просторијама, односно сваком оном простору који се не може подвести ни под пословни, ни под стамбени – ТВ такса од 150 динара месечно више се не плаћа.

 Ослобађање од плаћања таксе важи ретроактивно од јануара. За сваког оног за кога буде утврђено да не треба да плаћа претплату биће послат налог ЕПС-у за ослобађање. Потрошачима који су платили таксу за јануар и фебруар, већ је утврђен вишак од 300 динара, што ће се пребацити на рачун за утрошену струју 

До грешке у одређивању ко треба да плати таксу дошло је због чињенице да се из спискова који су јавном сервису били доступни није могло видети где се бројило налази. Такса се наплаћивала за сваког власника мерача потрошње струје. Али убудуће грађани који су плаћали претплату, а имали бројило у гаражи или подруму – то више неће чинити.

Ослобођени таксе биће и они који живе у гаражама, или чији се станови због инвеститора воде као такви.

У ЕПС-у кажу, да су само сервис РТС-а када је реч о такси за претплату, те да они не одлучују о томе ко ће плаћати, а ко не ових 150 динара месечно, већ је то у искључивој надлежности јавног сервиса. Проблем је што уз мартовски рачун за струју није стигло никакво пратеће објашњење власницима бројила, али је онај ко је погледао рачун за струју могао да примети умањење за 150 динара.

Онима који су платили таксу и за март такође је рачун умањен за 150 динара и то им је пребачено у потрошњу струје.

Како сазнајемо, до сада је РТС-у поднето више од 80.000 захтева за ослобађање плаћања тв таксе по разним основама, с тим што више од 80 одсто поднетих захтева нема приложену одговарајућу документацију неопходну за одлучивање по захтеву, те је у току поступак за уређење документације.

 Имајући у виду сложеност поступка ослобађања који се спроводи у складу са Законом о управом поступку, до сада је од обавезе плаћања таксе ослобођено више од 1.000 власника бројила.

Право да буду ослобођени плаћања имају инвалиди, али само ако рачун за струју гласи на њихово име. Исто важи и за кориснике надокнаде за туђу негу и помоћ, особе трајно оштећеног вида и слуха, кориснике социјалне помоћи и пензионере са пензијом мањом од 14.000 динара.

Власници више бројила могу да буду ослобођени плаћања за објекте у којима годишње троше мање од 300 киловата и у којима не станују. Њима је потребно да донесу власнички лист, који кошта око 1.100 динара и оверену изјаву да не станују на тој адреси. Овера код нотара плаћа се 360 динара, уколико је један власник.

Политика

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%83%d0%ba%d0%b8%d0%bd%d1%83%d1%82%d0%b0-%d1%82%d0%b2-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b5-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5/

1 comment

    • posmatrač on 15/04/2016 at 18:53

    Šta sa taksom na brojila treće tarife u Palanci, o tome ni reči…….

Komentari su onemogućeni.