УПОКОЈИО СЕ ОТАЦ САВА КОПОРИНСКИ 1923 – 2015

 OTAC SAVAУпокојио се Отац Сава Копорински. Нека га Господ усели у рајска насеља и његовим молитвама нека нам подари утеху.

Отац Сава је у манастир Копорин дошао 1985 године и махом његово послушење је било да брачним паровима чита молитве за пород. На једној страници у опису манастира Копорин помиње се и Отац Сава, ми ћемо то цитирати:

„У манастиру је велики молитвеник- старац, или како би наша браћа Руси рекли- старик- велики духовник. Отац Сава, времешни је седи калуђер, дуге беле браде, продорних зелених огромних озбиљних очију, које гледају кроз човека. И читају душу! Мати Нина рече да су молитве оца Саве – најближи пут до светитељске помоћи, и терају од тајанственог олакшања сузе на очи.“

Многобројна његова духовна чеда, сестринство и братство манастира Копорина,  с неверицом прихватају његово упокојење, јер је као и увек, и последњих дана, и јуче био ведар, радосног лица, чио и обављао своје дужности и послове, разговарао са народом, с љубављу, оном неизмерном, Божанском.

Правио је књиге копирајући тумачење Јеванђеља и недељом делио народу уз читање и разговор и тумачења.

У једној од својих беседа верном народу поручио је: „ …И да прими нашу молитву , за пород, за децу, за наш народ, да помогне да се множи, као што је некад – мајка Југовића је имала девет синова… А ми сада… Моја баба је имала четири сина и три ћерке… Дошао Васкрс, каже: Децо, нема шта да умрсим, једно јаје, а четири сина… “Онда, кад су 1944, 45,46., да смо онда умели ми, не осмољетку, него да се множимо. Него народ, толико био остао без вере, ми смо криви  сви што је недостајало вере… Што немамао циљ живота, човек се не завршава овде…Ви нисте задовољни у браку кад нема оно што треба, кад нема наследник који ће сутра да поведе кућу , који ће да буде радост родитељима.

„Псовка је највећи пад људског рода!“
(Отац Сава Копорински)

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%83%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%be%d1%98%d0%b8%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%b0%d1%86-%d1%81%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8/