УСКОРО АУТОРСКА ПРАВА НА ТОРТЕ СА ЛИКОМ МИКИЈА, ПЕПЕ, СУНЂЕР БОБА…

A PEPA PRASE TORTAЗбог заштите ауторских права у Србији ускоро нико неће смјети да продаје торте са ликовима познатих цртаних јунака Пепа Прасета,Микија Мауса, принцеза Елзе и Ане, Сунђер Боба, Муње Меквина и других, 

Хрватска компанија  Томислава Љутића, која је откупила права за коришћење појединих ликова из Дизнијевих цртаних филмова искључиво за торте, у Србију стиже најкасније у марту.

Ова компанија је у Хрватској већ обавестила све посластичаре да је стављање одређених цртаних ликова на торте кршење ауторских права и да су они једина фирма у држави која то право задржава.

Исто обавјештење могу очекивати и посластичари у Србији када „Фани кејк фектори“ стигне у малопродајне ланце.

Љутић каже да је његова фирма замолила посластичаре у Хрватској „у доброј вољи“ да престану да производе такве торте и да их продају.

„Ми смо право на коришћење појединих ликова из Дизнијевих и других цртаних филмова регулисали уговором и за то платили. Зато смо обавештења послали као апел, али и да коришћење цртаних ликова није примерено. На исти начин покушаћемо да порадимо и на едукацији на тржишту Србије“, рекао је Љутић за „Блиц“.

У пракси то значи да цртане ликове на чије коришћење право има „Фани кејк фектори“ не смеју да користе кондиторске компаније, посластичари, али и сви они који се баве кетерингом.

Казне за кршење ауторских права које су за физичка лица и до 200.000 динара /око 1.700 евра/ могли би да плате и они који у приватној режији праве торте по поруџбини.

Љутић је у Хрватској ангажовао адвокатску канцеларију која је слала обавештења и упозорења о кршењу ауторских права, након чега ће бити спроведена контрола поштовања закона.

„Ми ћемо после тога обавестити компанију `Дизни` о ситуацији на тржишту и о проблемима са кршењем ауторских права, а компанија која је давалац лиценце треба да одлучи како ће реаговати“, рекао је за „Блиц“ адвокат Данијел Антун Банић.

Казна за кршење ауторских права у Србији је од 50.000 динара /око 409 евра/ до чак милион динара /око 8.200 евра/, а третира се и као кривично дело за које је запрећена казна затвора до три године.

У Хрватској предвиђена казна је од 1.300 до 2.600 евра.

Зато ћете ускоро морати да пазите кад објављујете фотографије торте и деце са рођендана на фејсбуку, јер ако се нађе неки лиценцирани лик на торти, фотографије могу бити доказ на суду за тужбу о кршењу ауторских права, осим наравно уколико нисте купили торту код „Фани кејк фектори“.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%be-%d0%b0%d1%83%d1%82%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be/