УСПЕШНО ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ИЗАЗОВИ И ШАНСЕ РУРАЛНОГ РАЗВОЈА“

KONFERENCIJA PODUNAVLJE BRANICEVOУ уторак, 30. августа у Хотелу Данубиа парк на Сребрном језеру, одржана је Kонференција „Изазови и шансе руралног развоја“ у организацији Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“.

На Kонференцији је учествовало преко 70 представника јавног, цивилног и бизнис сектора из региона Браничево-Подунавље, као и представници донаторских и партнерских организација, националних институција и органа, Регионалних развојних агенција и заинтересованих страна из разних делова Србије.

У оквиру првог панела, учесници су имали прилике да се ближе упознају са различитим темама у области руралног развоја, односно актуелним процесима на националном нивоу. О регионалном приступу руралном развоју, у свом излагању је говорио г-дин Бранислав Милић, стручњак за рурални развој на Пројекту Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији, истакавши неопходност мулти-секторске и територијалне сарадње, као и партнерског приступа у решавању различитих изазова у овој области.

Г-дин Драган Мирковић, помоћник Министра пољопривреде и заштите животне средине презентовао је присутнима активности Министарства у области руралног развоја. Посебно је било речи о припремама за спровођење јавних позива у оквиру Националног ИПАРД програма, који се очекују од почетка наредне године и у оквиру којих ће пољопривредна газдинства моћи да аплицирају за инвестициона средства за унапређење производње и прераде.

Г-ђа Слађана Грујић, секретар одбора за локални економски развој Сталне конференције градова и општина, истакла је у свом излагању више ограничења и проблема с којима се сусрећу локалне самоуправе у реализацији локалних политика у области руралног развоја. Посебно је истакла потребу редефинисања, односно проширења надлежности локалних самоуправа како би биле у могућности да подрже различите активности у овој области, као и неопходност веће укључености представника релевантних националних институција и органа у информисање и подизање капацитета потенцијалних крајњих корисника ИПАРД програма – пољопривредних газдинстава.

Г-ђа Ивана Стефановић Ристин као председница националне ЛЕАДЕР мреже и члан Националног конвента о Европској Унији, говорила је у свом излагању о процесу придруживања Србије Европској Унији и потреби да се што већи број не само представника цивилног сектора већ и свих заинтересованих страна информише и активно укључи у преговоре. Такође је представила укратко ЛЕАДЕР приступ који је саставна компонента ИПАРД програма, а подразумева мулти-секторску сарадњу на некој одређеној територији као основ за планирање и реализацију развојних активности и пројеката.У оквиру другог панела, реч су имали учесници у процесу припреме Регионалне стратегије руралног развоја, који су представили различите приоритетне области идентификоване Стратегијом.

 Г-дин Јовица Стојановић, менаџер Асоцијације за развој општине Жагубица је представио присутнима потребу подстицања локалног активизма и међу-секторске сарадње, односно партнерског приступа као предуслова за различите развојне иницијативе у руралним срединама. Г-дин Небојша Ђиновић, директор предузећа Супериор доо из Велике Плане, представио је кључне конкурентне предности, изазове и стратешке приоритете у области пољопривреде, а посебно је истакао потребу едукације на свим нивоима, а посебно младих, удруживања и укрупњавања поседа, као и професионалног маркетинга за успешније тржишно позиционирање производа из Региона. Г-ђа Ведрана Лазаревић из Туристичке организације општине Петровац на Млави, презентовала је област руралног туризма као најперспективнијег сектора за диверсификацију економских активности у сеоским срединама, захваљујући пре свега изванредном богатству и разноликости природног, културног и историјског наслеђа.

Током дискусије, расправљало се ближе о различитим темама од значаја за Регион и становнике руралних средина: сектору пчеларства, потреби сарадње и удруживања произвођача, неуређеним земљишним књигама, јачању капацитета саветодавних служби и запослених у локалним самоуправама, потреби спречавања исељавања и мотивисања младих за веће ангажовање у пољопривреди и живот на селу, и другим темама.

Kонференција је организована као завршна активност у оквиру пројекта „Европеизација локалних политика у области руралног развоја“ који је у сарадњи са широким кругом партнера из региона Браничево-Подунавље, током протеклих месеци имплементирала Регионална развојна агенција „Браничево-Подунавље“, уз подршку Фондације за отворено друштво Србија. У складу са предвиђеним циљевима, током пројекта унапређени су капацитети различитих циљних група за спровођење политика у области руралног развоја примарно кроз информисање и едукацију, припремљена је Регионална стратегија руралног развоја за Браничево-Подунавље 2016 – 2020, поспешена је регионална и мулти-секторска сарадња, као и комуникација „одоздо на горе“.

Пројекат ће бити настављен и током наредног периода, када је планирано формирање Регионалне платформе за рурални развој и различитих партнерских иницијатива, односно рад на конкретним регионалним пројектима у овој области.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%be%d0%b4%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d0%b7%d0%be%d0%b2/