УЏБЕНИКЕ БИРА ШКОЛА РОДИТЕЉИ ПЛАЋАЈУ

И ове године добар део основаца школске књиге преузеће у школи, која је по новим правилима начинила избор уџбеника и поручила их од издавача за своје ђаке, а родитељи су то плаћали у три рате. Остали, који су решили да се ослоне на соптвене снаге и сналажљивост, како би евентуално уштедели који, изгледа не мали динар, прописане уџбенике купују или ће их наредних дана купити у књижарама, као и код уличних продаваца или у продавницама половних школских књига. За овакав комбнивани приступ треба и времена и живаца, али може да се исплати. За неке је то и једина могућност, јер куповина уџбеника је и даље веома скупа ставка у припремању школараца за нову школску годину.

Половни уџбеници за основце коштају, по комаду, почевши од двестотинак динара па на више, док за средњошколски уџбеник треба издвојити од 500 до 2.000 динара. Много тога се може набавити и преко интеренета.

Када је реч о новим књигама, у зависности од тога шта је школа изабрала, комплети за ниже разреде основне школе стају између 4.000 и 8.000, док цене комплете за више разреде знатно премашују и 10.000 динара.

Тако, према једној од рачуница уместо 10.000 до 15.000 за нови, половни комплет може се сачинити за три до пет хиљда динара. Тако и када се комбинују половне са докупом нових књига, а којих нема у понуди половних, доста може да се уштеди.

Иначе, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, према Закону о уџбеницима, не утиче на одабир књига које ће се користити у школама али је законским новинама, још није видљиво колико, требало да се уведе “ред у тржиште уџвебеника и издавача” који су се протеклих година разним, па и сада званично, недозвољеним средствима борили за своја места у школама.

Подсећамо, према новом Закону о уџбеницима прво се формира Листа уџбеника за основну школу, а на основу јавног позива за избор уџбеника за три наредне школске године. Избор уџбеника обављен је од 25. фебруара до 10. априла и њиме је требало да буде обухваћено прикупљање мишљења од ученика и родитеља, анализа актива наставника свих уџбеничих комплета за одређени предмет, доношење одлуке о избору комплета, доношење одлуке о уџбеничким јединицама унутар комплета које треба да има сваки ученик и анализа потреба школске библиотеке или кабинета за појединим уџбеницима. Њих би ученици тако могли да користе, а да их не купују.

За сада је једини видљив резултат Каталог уџбеника који ће се у основним школама користити од школске 2016/2017. до 2018/2019. године (на сајту је Министарства). У њему се налази извод за сваки разред, сваки предмет, за сваки уџбенички комплет, по издавачу и ознаци уџбеничког комплета. Другим речима, Министарство просвете је први пут ове године објавило јединствени списак уџбеника које су школе одабрале за коришћење у наредне три године. Ако ништа друго, тако су свима пружене на увид огромне разлике у цени књига различитих издавача, али и шаролики захтеви наставника, међу којима је и избор обавезних радних листова које, рецимо, ђаци неких других школа немају обавезу да имају. Тако се може уочити да има наставника који нису сматрали да су њиховим ђацима потребне књиге за музичко и ликовно васпитање, што не значи да се оне неће наћи у школској библиотеци.

Питањима каквог је квалитета конкретан уџбеник и да ли је сразмеран цени, Каталог уџбеника се не бави.

Иако је намера Министарства била и да растерети породични буџет када је реч о издацима за школске књиге, њихове максималне цене нису прописане, па у коначном збиру промене нису допринеле мањем трошку, сем што је родитељима, којима је омогућено у школама да саветодавно утичу на избор уџбеника уз наставничку пресудну реч, пружена могућност да кажу да ли су за скупља или јефтинија решења.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%83%d1%9f%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b5-%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%99%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%9b%d0%b0%d1%98%d1%83/