ФАРБАЊЕ ЈАЈА ЗА ВАСКРС

 JAJE PAJAНа Велики петак је обичај  да се фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв. Прво офарбано јаје зове се чуваркућа, и чува се током целе године, до следећег Васкрса, када се полаже у њиву, по обичају да донесе плодност земљи и богате приносе.

Методе и технике фарбања јаја су данас разнолике. Од обичних фарби за јаја, преко боја за тканину, масних бојица, трака, сјајних папира, украсних салвета, све се примењује у циљу што бољег и оригиналнијег бојења јаја. По старим обичајима наших бака и даље су заступљене природне методе фарбања јаја помоћу луковице, коприве, спанаћа, ораховог лишћа. Данас је фарбање јаја прави породични задатак. Док мајке и баке кувају и припремају јаја за бојење, деца сакупљају травке како би допринела улепшавању јаја. Уз мало маште и стрпљења корпе ће бити препуне јаја разних боја и шара. ЗТУ Видовача из Водица негује традицију па погледајте у прилогу како они фарбају јаја за Васкрс.

Христос Воскресе!

Ваистину Воскресе!

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%84%d0%b0%d1%80%d0%b1%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d1%98%d0%b0%d1%98%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%ba%d1%80%d1%81/