ФАРМАЦЕУТИ ТРАЖЕ ИСТЕ ЦЕНЕ ЛЕКОВА У СВИМ АПОТЕКАМА

APOTEKAГрупација апотека при Привредној комори Србије (ПКС) и Фармацеутска комора поднели су иницијативу да се усвоји пропис по коме би се лекови који се издају на рецепт продавали по истим ценама и у државним и у приватним установама. Различити ценовници код пацијената стварају дилему који је лек прави, онај скупљи или јевтинији. У оваквој тржишној утакмици без јасних правила постоји велика опасност и од појаве фалсификата, напомиње Амила Крстић, председница групације апотека при ПКС.

Различитост у ценама предуго траје, а све на штету и пацијената и апотекара. Зато је неопходно што пре утврдити јединствену, обавезујућу малопродајну цену лекова, што је био и главни закључак конференције посвећене решавању проблема и уређењу фармацеутског тржишта у Србији у организацији компаније „Иванчић и синови”.

 
Повећана потрошња лекова без рецепта
У Србији чак 21 одсто грађана је старије од 65 година, односно има 1.500.000 старијих људи, каже Нада Миловановић-Иванчић, директорка апотеке „Иванчић и синови” и члан председништва групације апотека при ПКС-у, па је зато нормално да су наши људи болеснији од других нација.– Произвођачи се усредсређују на препарате из такозваног отвореног програма како би могли да преживе. Због све присутнијег самолечења отвара се и потреба да фармацеути више него сад морају да се посвете сваком ко уђе да купи лек без рецепта. У супротном суочићемо се са озбиљним последицама –  пацијент који због проблема са срцем узима одређене препарате не мора да зна да не сме паралелно да узима неке медикаменте када су прехлада и грип у питању, јер тиме може да нанесе велику штету себи. Зато је, истичу фармацеути, у интересу очувања здравља грађана важно активирати огроман потенцијал фармацеута – додаје Миловановић-Иванчић.

– Док су цене лекова биле знатно више него сада, у просеку за 30 одсто, неколико великих ланаца апотека увело је попусте и до 16 одсто да би обезбедили што је могуће бољу позицију на тржишту. Струковна удружења фармацеута упозоравају да је са садашњим ценама лекова та пракса потпуно неодржива и да се пацијенти с правом питају да ли су лекови који се продају „испод цене” прошли све неопходне контроле. У окружењу, као и у Европи цене медикамената су исте у свим апотекама – додаје Крстићева.

За изједначавање цена лекова у свим апотекама залаже се и Јасминка Бјелетић, директорка Апотека „Београд”. Њима би, такође, одговарало да медикаменти који се налазе на такозваној негативној листи, односно који се купују у апотеци, имају исту цену и у приватним и у државним објектима. Она наглашава да су Апотеке „Београд” примениле Уредбу владе о критеријумима за формирање цена лекова са негативне листе, због покривања различитих трошкова пословања, али да то нису учинили и сви приватници, мада је цео апотекарски сектор изашао са захтевом да имају „клизну” маржу.

– Ми морамо да поштујемо све прописе које многи не примењују, или немају обавезу по закону. Државни апотекарски сектор, рецимо, потписује уговоре за лекове који иду на рецепт по централној јавној набавци, за разлику од приватног сектора који купује лекове од добављача без поступка јавне набавке. Ми морамо да имамо и залихе лекова који се издају на рецепт. Приморани смо да подсећамо добављаче да поштују уговоре и рокове испоручивања медикамената, а ако случајно дође до раскида уговора због нередовне испоруке или повећања цена, онда морамо опет да организујемо поступак набавке по компликованим процедурама које одузимају значајно време. Уколико се деси да у том вакууму случајно немамо неки лек, настају проблеми, јер грађани зову да питају кад ће га бити. Од нас се очекује да увек и у сваком моменту имамо лек, док приватнике корисници не „прозивају”, па испада да је само њихово право да послују без дефинисаног лагера – истиче Бјелетић.

 
У припреми закон о апотекарству
Припрема се нови закон о апотекарству, који се сада налази на јавној расправи. Закон би требало да регулише отварање нових апотека, како је то регулисано и у Европи, али и тачну евиденцију апотека и апотекара, каже магистар фармације Светлана Стојков, директорка Фармацеутске коморе.

Драгутин Рајевац, председник Савеза приватних апотека, наглашава да грађани не смеју да вичу на лекаре и сав бес искаљују на фармацеуте, који нису криви зато што је неки лек скупљи у једној него у другој апотеци.

– Већ 15 година залажемо се за идеју о уједначавању цене лекова. Неки апотекари се хвале најнижим ценама, а дешава се да изнесу папире, али не и робу ван граница Србије, па да онда добију повраћај пе-де-веа од 20 одсто и на основу тога спуштају цене лекова – додаје Рајевац.

Да би се апотекарска делатност унапредила и одржала, потребно је да се дефинише мрежа апотека у граду и приградским насељима са укључивањем и приватног сектора, тако што ће се одредити укупно потребан број апотека на некој територији, узимајући у обзир њихову удаљеност једне од друге, као и број пацијената који гравитира.

Политика

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%84%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%bc%d0%b0%d1%86%d0%b5%d1%83%d1%82%d0%b8-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b5-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%83-%d1%81/