ЦРНИ БИЛАНС НА СРПСКИМ ПУТЕВИМА ОВОГ ЛЕТА

SUDARПрема званичним подацима, у саобраћајним несрећама током летњих месеци често страдају читаве породице и управо млади. Већина њих путује кроз Србију ка удаљеним крајевима, а возачи уморни и раздражљиви, великом брзином покушавају да надоместе време изгубљено на граници. 

„Најцрњи“ период у години је сезона одмора, када асфалтом јуре мотоцикли, скутери, више је пешака, и колоне натоварених аутомобила и аутобуса ка мору. Само од почетка јуна на путевима широм Србије погинуло је више од 20 људи, укључујући и српске туристе који су настрадали на путу за Грчку.

Тропске врућине се тешко подносе, а возачи се због високих температура неретко одлучују да крену на одмор баш када зађе сунце.

У јулу и августу, који су најтоплији месеци, више људи вози ноћу, јер им је пријатније и хладније. Међутим, око два, три сата после поноћи возача стиже умор и тада се дешавају несреће. С друге стране, дању су возачи нервозни, хоће брже да стигну на одредиште и смањена им је пажња

Интензитет саобраћаја на транзитним путним правцима је знатно појачан услед туристичке сезоне, при чему се у овом периоду изводе и велики радови на путевима. Нестрпљивост, погрешна процена и ризична претицања у таквим околностима, могу бити фатални.

 Пад концентрације је један од фактора који значајно доприноси саобраћајним незгодама  Такође, велики број страних туриста транзитира кроз Србију, а посебно је опасно када после више сати вожње улазе и пролазе кроз нашу земљу. За разлику од теретних возила која имају тахографе и где полиција контролише да ли је возач правио паузе, код путничких аутомобила то засада није могуће.

Како кажу у МУП, просечан возач уобичајено не пређе више од двадесетак километара дневно у градској вожњи и далеко од тога да је навикао да вози по десет и више сати у цугу.

 Специфично је да се возачи лако прилагоде снегу и леду, али када је сув коловоз, сви за себе мисле да су Шумахери  У току своје најдуже вожње у годину дана, возачи би да надокнаде време које су потрошили на граници, наплатној рампи, хтели би да заобиђу радове на путу и онда – стисну гас.

НАЈВАЖНИЈИ САВЕТИ ЗА ВОЗАЧЕ

* Без обзира на доба године најважније је да возач и путници користе појас, а да се деца превозе у одговарајућем седишту и да су везана.

* Независно од тога да ли иде на краћи или дужи пут, возач никако не сме да управља возилом ако је уморан, љут, нервозан, под стресом и или ако није наспаван и сл.

* На пут је најбоље кренути у раним јутарњим сатима.

* Потребно је да се чешће праве паузе, предлог је на свака два сата.

* Храну треба уносити умерено и не у току вожње.

* Возилом не треба управљати у папучама, сандалама и ципелама са већим штиклама.

* На пут се креће искључиво ако смо здрави. Не смеју се користити лекови, алкохол и наркотици.

* Коришћења клима-уређаја у возилу треба да буде дозирано. Разлика између спољашње и температуре у возилу треба да буде од 5 до 10 степени, а идеално је око 7 степени.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%86%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%81-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%bf%d1%81%d0%ba%d0%b8%d0%bc-%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b3-%d0%bb/