ШКОЛА ПОЧИЊЕ БЕЗ ШТРАЈКА

SKOLA PAJAСви технолошки вишкови у просвети биће распоређени у школе у којима има слободних места, а просветари неће штрајковати од 1. септембра, речено је после првог састанка новог министра просвете науке и технолошког развоја Младена Шарчевића са представницима четири репрезентативна синдиката просветара.

У изјави  Танјугу, Шарчевић је рекао да ће технолошки вишкови имати приоритет и да ће бити распоређени у школе где за њима постоји потреба, тако да се тим питањем не може више манипулисати.“Нешто више од 3.000 просветних радника у Београду и нешто више од 6.000 у Србији је технолошки вишак, али су сва та места решива. Питање је само пребацивања са једног радног места на друго”, рекао је Шарчевић и додао да “нико неће остати без посла” нагласивши да је и сам на почетку каријере три пута био технолошки вишак.

Говорећи о будућој сардњи са представницима синдиката, Шарчевић је истакао “да су са синдикатима договорени редовни састанци, како би се решавала конкретна горућа питања”.
Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић каже, да већ чињеница, да су синдикати позвани на разговор код новог министра петог радног дана, говори да је министар у синдикатима препознао сараднике, а не своје противнике. Према њеним речима, прво ће се решавати проблеми технолошких вишкова, формираће се радне групе, распоредити људи како би се уштедело у систему. Јанковиће је рекла и да ће нови састанак са министром бити организован за десет, до петнаест дана, када ће се конкретизовати решења горућих проблема.

Председник Гранског синдиката просветних радника Србије “Независност” Томислав Живановић је рекао да од 1. септембра неће бити штрајка просветних радника, да ће се “у ходу” решавати горући проблеми технолошких вишкова и обрачуна плата за годишње одморе. Живановић је истакао и да је нови министар просвете добро уочио да су највећи проблеми у просвети инспекција и организација школских управа, а да су синдикати ту да помогну у решавању и тих проблема.

Подсећамо, међу тим проблемима су заостала дуговања према запосленима којима је прошле године је закинут износ накнаде за време годишњег одмора. Та накнада није обрачуната у складу са чланом 114. Закона о раду. Тако су запослени за време годишњег одмора 2015. године, добили у просеку око 5.000 хиљада динара мање од Законом загарантованог износа. Претходно министарство није за годину дана отклонила неправилност, упркос, више пута, поновљеним упозорењима синдиката.

Синдикати су као спрно, претходних дана, истицали и Стручно упутство о формиењу одељења којима је прописано да се у основним школама, у одељењима од 2. до 4. разреда, као и од 6 до 8. разреда поновно формирају одељења по новим критеријумима, што се односило и на средње школе од 2 до 4. разреда. А то ће, по оцени једног дела просвтне и стручне јавности, “у школама направити прави хаос”.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%9a%d0%b5-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d1%88%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%98%d0%ba%d0%b0/