„ЈАКА ЗАЈЕДНИЦА, ЗДРАВИ ЉУДИ“ 10. ОКТОБАР, СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА (ВИДЕО)

 dan-mentalnog-zdravljaКампањом под називом „Јака заједницa, здрави људи“  обележава се 10. октобар, Светски дан менталног здравља. Кампањом се промовише важност бриге о другима, односно развијање емпатије, складних, солидарних и хуманих односа међу људима који представљају основу животног благостања људи у оквиру једне заједнице.
      Светски дан менталног здравља установљен је 10. октобра 1992. од стране Светске федерације за ментално здравље (World federation for mental health) као дан када на глобалном нивоу ширимо знање, свест и залажемо се за боље ментално здравље. Овогодишња тема Светског дана менталног здравља је психолошка прва помоћ.
      Психолошка прва помоћ обухвата психолошку и социјалну подршку људима који су изложени озбиљним стресорима (избеглиштво, губитак, изложеност насиљу, пожар, итд).
      Кампања Светске федерације за ментално здравље је усмерена на основне принципе психолошке прве помоћи и обраћа се свим помажућим професијама као што су здравствено особље, наставници, социјални радници, волонтери, ватрогасци, полиција и друге које могу бити у прилици да се сусретну са људима којима је подршка потребна.
      Без обзира на њен назив, психолошка прва помоћ не подразумева само психолошку подршку, већ и подршку у правцу обезбеђивања физичке сигурности, давања практичних инфомација. Психолошки аспект прве помоћи се односи на ненаметљиву подршку, пажљиво слушање, усмеравање на доступне психолошке услуге које су на располагању у датој ситуацији. Стога, веома је важно разграничити психолошку прву помоћ од психолошког саветовања и психотерапије које спроводе стручњаци из области менталног здравља.
     

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%98%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%98%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d1%99%d1%83%d0%b4%d0%b8-10-%d0%be%d0%ba%d1%82%d0%be%d0%b1%d0%b0%d1%80/