ЈОШ 220 ЛЕКОВА НА РЕЦЕПТ

LEKOVIНа листи лекова који се издају о трошку осигурања, уколико Министарство здравља и Влада прихвате предлог Управног одбора Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), ускоро би требало да се нађе 220 лекова који досад нису финансирани из обавезног здравственог осигурања.

УО РФЗО усвојио је Правилник о изменама и допунама и листи лекова, 27. маја, и он је одмах упућен Министарству здравља ради добијања потребних сагласности.

Међу 220 лекова који су предложени да се ставе на тзв. позитивну листу медикамената, налазе се 172 препарата различитих произвођача, облика и доза за лечење болести чија терапија је већ покривена обавезним здравственим осигурањем и 48 лекова за потпуно нове индикације, за које осигураници досад нису имали право на лек о трошку осигурања.

– На листу су стављени нови лекови за различита психијатријска, кардиолошка, дерматолошка обољења, као и лекови за дијабетес, хроничну опструктивну болест плућа и нови антибиотици за болничку примену – каже, за „Новости“, др Верица Лазић, директор РФЗО. – Истим изменама, само за децу омогућава се и доступност свих антибиотика у облику таблета и капсула, без плаћања партиципације, као и лекова за алергије.

На листи А лекова, без плаћања процентуалног учешћа, за децу се тренутно налазе антибиотици различитих група (ужег и ширег спектра дејства), али само у облику сирупа, док су у облику таблета доступни само „амоксицилин“ и „цефалексин“, а сви остали су на листи А1, за коју се, чак и за децу, плаћа процентуално учешће у распону од 20 до 85 одсто од цене лека.

– Ми сад предлажемо да се деци до 18 година омогући доступност свих антибиотика на листи А, не само у облику сирупа, већ и у облику таблета и капсула, с напоменом „само за децу“ – објашњава др Лазић.

У пракси се досад показало да лекари прописују деци старијег узраста антибиотике у чврстом облику с листе А1 за које се тренутно плаћа партиципација у процентуалном износу, а да при томе не упознају дете, односно родитеље, о постојању могућности прописивања тог антибиотика у облику сирупа. Уколико прође предлог РФЗО, сви антибиотици с листе, у свим облицима, за децу ће се издавати без доплате. То се односи на све лекове из групе пеницилинских антибиотика („амоксицилин“ + клавуланска киселина), цефалоспорина прве, друге и треће генерације („цефуроксим“, „цефпрозил“, „цефиксим“, „цефподоксим“) и макролиде („азитромицин“, „кларитромицин“, „рокситромицин“).

Предложено је, такође, проширење индикације за поједине лекове који се већ налазе на листи лекова, па ће тако нпр. цефалоспорини друге и треће генерације моћи да се прописују и издају на терет средстава обавезног здравственог осигурања и за инфекције горњих респираторних путева, а не само доњих, како је сада.

– На листу лекова стављена су и три лека која су се до сада обезбеђивала као нерегистровани, неопходни лекови за терапију ангине пекторис и одређених врста хематолошких обољења – објашњава др Лазић.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%98%d0%be%d1%88-220-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%82/