ДАНАС ЈЕ ОГЊЕНА МАРИЈА – НИКАКО НЕ РАДИТЕ

OGNJENA MARIJAСрпска православна црква данас прославља празник Свете великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија, која се поштује као борац за хришћанску веру и заштитница жена.

Обичај је да се на овај празник, када због велике врућине „гори небо и земља“, не раде никакви послови.

Света великомученица Марина посечена је мачем у доба цара Диоклецијана због вере у Христа. Мошти ове светитељке налазиле су се у Цариграду до доласка крсташа, а данас се њена рука налази у светогорском манастиру Ватопеду.

У манастиру Свете Марине у Албанији, на планини Лонга изнад Охридског језера, почивају њене чудотворне и свете мошти, које посећују и клањају им се и православни и муслимани.

Светитељка се и у источном и у западном сликарству представља са крстом и палмом, симболом мучеништва у рукама, са змајем под ногама и често са кућама у пламену у њеној позадини.

Огњену Марију неке православне породице обележавају као крсну славу. У црквеном календару празник није обележен „црвеним словом“, али се ипак веома поштује.

По народним песмама, Огњена Марија представља персонификацију муње. Она бије или пали огњем, гађа или пали муњом и стрелом. У народној песми Свеци благо дијеле Марија добија муње и стријеле, а по једној другој песми, у Муњиним и Месечевим сватовима звезда Даница јој поклања живи огањ. По народној традицији, св. Илија увек пита сестру Огњену Марију када је његов дан, а она то забашурује, „јер би св. Илија толико пуцао громовима да би од весеља и шенлучења сав свет побио“.

Огњена Марија је, вероватно, према народној традицији, хришћански назив за сестру св. Илије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d0%be%d0%b3%d1%9a%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%82/