1. ДЕЦЕМБАР СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Данас, 1.децембра, обележава се Светски дан борбе против сиде и то је прилика да се људи широм света уједине у борби против ХИВ-а, покажу подршку према људима који живе са ХИВ/АИДС-ом и сете се оних који су умрли. Светски дан борбе против сиде
Први пут је обележен 1988. године и први је икада глобални дан здравља. Данас је наука доста напредовала у терапији ХИВ-а и постоје закони који штите особе које живе са ХИВ-ом. Али и упркос овоме, људи углавном не знају како да заштите себе и друге од ХИВ-а и стигма и дискриминација су остали реалност за многе људе који живе са ХИВ-ом. Светски дан борбе против сиде је важан да подсети јавност и владе да ХИВ није нестао – да постоји и даље витална потреба да се сакупе средства, подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање.

Иако је Светски дан борбе против сиде добра прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију, не смемо заборавити важност јачања свести о ХИВ-у и током целе године.

Црвена трачица је прва трачица која је постала симбол и касније инспирисала разне верзије као што је, на пример, роза трачица за борбу против рака дојке.

Скоро деценију после појаве ХИВ-а, 1991. године, група од 12 уметника се окупила како би створили визуелни израз разумевања за људе који живе са или су угрожени ХИВ-ом и то са циљем како би подигли свест и навели људе да причају о ХИВ-у. Смислили су једноставно решење које је касније постало најпрепознатљивији симбол деценије – црвену трачицу. Одабрали су црвену боју јер је јарка и уочљива, симболизује страст, срце и љубав, и у облику који је лако направити.

На почетку, уметници су сами правили и делили трачице по Њујоршкој уметничкој сцени и већ после неколико недеља, светски познати глумци су причали о значају трачица и почели су да их носе по разним церемонијама доделе награда као што је Оскар. Медији су такође пружили подршку и убрзо је симбол црвене трачице постао препознатљив у целом свету.
Не постоји званични облик трачице и, као и многи људи, можете је направити сами. Без обзира на облик и величину, порука коју шаљете је иста – порука подршке и разумевања за људе који живе са ХИВ-ом или сидом, и брига и посвећеност борби против ХИВ/АИДС-а.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/1-decembar-svetski-dan-borbe-protiv-side/