129. „СМЕДЕРЕВСКА ЈЕСЕН“ ОД 8. ДО 11. СЕПТЕМБРА

smederevskajesenlogoСа својом дугом традицијом, манифестација „Смедеревска јесен“ спада у ред најстаријих туристичко-привредних манифестација у Србији. Њено порекло је у специјализованим изложбама воћа, грожђа и вина приређиваних крајем 19. века, које су утицале на репутацију смедеревског краја као воћарског и виноградарског поднебља. Да је Смедерево било познато по квалитетном вину и у интернационалним оквирима потврђује податак да су трговци из европских земаља долазили у град крај Дунава ради куповине вина, а на светској изложби вина у Бордоу 1882. године вина из смедеревског краја посебно су награђена.

Прва изложба грожђа и вина у Смедереву одржана је 1888. на градском пристаништу. Током ратних година изложбе нису реализоване, а име манифестације које је данас у употреби датира из 1961. године. Афирмација воћарско- виноградарских производа остала је важан чинилац идентитета саме манифестације, онај који је везује за њене почетке са превасходно привредним значајем, а временом, због интересовања посетилаца из других крајева Србије и региона, „Смедеревска јесен“ попримила је и туристички карактер. Непосредна близина Дунава, упечатљива Смедеревска тврђава и богато културно-историјско наслеђе иду у прилог туристичком аспекту у развоју манифестације.

Данас, „Смедеревска јесен“ обухвата афирмацију и промоцију различитих димензија идентитета Смедерева. Током манифестације посетиоци се могу упознати са особеностима смедеревских села, са привредним потенцијалама смедеревског краја, присуствовати културним и забавним програмима, као и спортским такмичењима. Локације као што су Градски трг, Дунавски кеј, Смедеревска тврђава, Вински град, и ове године биће места одржавања бројних програма.

И овогодишња, 129. „Смедеревска јесен“ обухвата програме који ће се одржавати у току прве половине септембра, са нагласком на периоду од 8. до 11. септембра. На дан свечаног отварања манифестације, 9. септембра, поворка Смедеревског карневала, проносећи једну од основних порука манифестације називом „Смедерево вазда отворено“, кретаће се од Дунавског кеја, дуж улица Деспота Ђурђа и Kраља Петра Првог до Градског трга, где ће наступити карневалске групе које су учествовале у дефилеу. У Малом граду Смедеревске тврђаве биће уприличен програм свечаног отварања „Смедеревске јесени“, а том приликом биће изведен модно-кореографски спектакл „Златна нит“, ауторке Емилије Kовачевић, истакнутог костимографа, у кореографији Ђорђа Макаревића, првака балета Позоришта на Теразијама, кореографа и редитеља.

Према уобичајеној пракси, публика током трајања „Смедеревске јесени“ може бесплатно пратити концерте извођача који припадају различитим музичким правцима. У уводном сегменту музичких догађаја на Градском тргу ће концерт одржати група „Доубле троубле“, а Вински град, као пригодан амбијент, и уз понуду смедеревских винарија, и ове године биће место сусрета са тамбурашким оркестром. Блок хорске музике биће у знаку наступа на Градском тргу омладинског хора „Тхе воицес“ из Фибрена (Италија) и Градског женског хора „Kир Стефан Србин“ из Смедерева. Поклоници рок и метал звука моћи ће да у оквиру једновечерњег рок микса уживају у наступима широј публици познатог смедеревског бенда „Алогиа“, као и у концерту рок бенда „Ничим изазван“. На Градском тргу наступиће и популарни састав „Амадеус бенд“. Редовни програмски музички сегмент „Смедеревске јесени“, концерт „Смедерево, граде од старина“ у оквиру кога наступају афирмисани певачи народне музике биће ове године одржан на Градском тргу. У завршници манифестације још једна од познатих група са домаће сцене, „Милиграм“, одржаће свој концерт.

Kвалитети сеоских средина и особености сеоских месних заједница истичу се кроз пољопривредну изложбу „Сеоска дворишта“ која у Смедеревској тврђави нуди живописно окружење, сусрет са етно мотивима, производима домаће радиности, атмосферу сеоских домаћинстава, изложене алатке употребљаване у старим занатима, представљање пољопривредних култура доминантних у свакој од сеоских месних заједница које учествују у изложби.

На сферу пословних могућности и привредних потенцијала посетиоце ће упућивати привредна изложба на којој ће фирме учеснице представити своје делатности.

Током манифестације, јавни простор оживеће перформанси, програми за децу и младе, плесни наступи, изложбе књига и старих заната, креативне радионице, програми који евоцирају дух средњовековља, инсирисани културно-историјском баштином Смедерева као последње српске средњовековне престонице.

И на 129. „Смедеревској јесени“ Смедерево ће бити домаћин међународног рукометног турнира, успешно организованог и претходних година. Ове године, након дефилеа учесника, турнир ће бити отворен 2. септембра. Блоку спортских догађаја на овогодишњој „Смедеревској јесени“ припадају и меморијални кошаркашки турнир „Маринковић Никола-Жаки“, као и Отворено првенство Смедерева у стреличарском спорту за особе са инвалидитетом и рекреативце.

Пут винове лозе кроз простор и време и сарадња човека и природе биће дочарани на сликовит начин кроз изложбу „Три боје вина: човек и вино“ која ће бити приређена у Музеју у Смедереву који изложбу организује у сарадњи са Природњачким музејом у Београду. Брига о матерњем језику, као један од основних просветних и културних задатака, као и значајан допринос културно-образовном аспекту манифестације „Смедеревска јесен“ испољава се и кроз изложбу „Негујмо српски језик“ која ће бити уприличена у Галерији Савремене уметности Смедерево. Покровитељи акције су Библиотека Града Београда, Филолошки факултет у Београду и Секретаријат Града Београда. Организатори су Град Смедерево и Подружница за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ. За ученике основних и средњих школа у Народној библитоци Смедерево биће организована едукативно-креативна радионица „Смедеревци негују српски језик“.

Предност отворености Смедерева ка Дунаву, лепота пловидбе у комбинацији са музичким угођајем, доћи ће до изражаја кроз туру туристичким бродићем у друштву Омладинског оркестра „Светлост“ који током вожње на релацији пристан -шпиц аде – Смедеревска тврђава – пристан изводи концерт класичне музике.

Током „Смедервске јесени“ заинтересованима ће бити омогућено и панорамско разгледање града аутобусом, а за организоване посете биће отворена и вила „Златни брег“, летњиковац Обреновића.

Први у низу програма у оквиру 129. „Смедеревске јесени“, Међународна изложба паса у у организацији Kинолошког друштва Смедерево, уз учешће великог броја излагача из земље и иностранства, одржана је 20. августа у Смедерервској тврђави.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/129-%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%98%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d0%b4-8-%d0%b4%d0%be-11-%d1%81%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b1%d1%80%d0%b0/